PRP-Kök hücre destekli cilt bakımı son dönemlerde oldukça sık kullanılan tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Bu yeni teknoloji Amerika’da yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir. Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de yeni uygulanmaya başlanmıştır. FDA onaylı bir yöntem olduğu da bilinmektedir.
Kanın tedavi edici gücü pek çok alanda kullanılmaktadır. Aynı zamanda kanın 100-150 cc yani ortalama bir çay bardağı kadarı alınmakta ve özel bir işlemden geçirilmektedir. Trombosit açısından zengin olan plazma PRP kısmı alınarak tedavi edilmek istenen bölgeye enjekte edilmektedir.
Böylelikle bölgede bulunan hücreleri aktivite eden growth etken salgı ile birlikte kök hücre göçü oluşum göstermektedir. Yeni gelen hücreler ise kollajen senztesini artırmakta ve dokunun iyileşmesini sağlamaktadır.
PRP Nedir?
PRP Nedir? Kendi kanından elde edilmekte olan maddenin enjeksiyonu ile gerçekleştirilmekte olan bir yöntemdir. Enjekte edilmekte olan madde platelet bakımından zenginleştirilmiş olan bir plazmadır. Plazma, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan ve platelet adı verilmekte olan özel hücreler, protein içermekte olan bir kan birleşimidir. Plazma ayrıca hücre büyümesini desteklemekte olan bazı proteinleri içermektedir.
PRP’nin zarar görmüş dokulara enjekte edilmesi ile vücutta yeni ve sağlıklı hücrelerin büyümesi desteklenmektedir. Hasarlı dokudaki iyileşmeyi desteklediği de düşünülmektedir. Doku büyüme etkenleri hazırlanan konsantre enjeksiyon maddesinde daha yoğun olduğundan dolayı vücut dokularında iyileşme sağlanmaktadır.
PRP Tedavisi Nedir?
PRP Tedavisi Nedir? Ortalama 30 ila 40 dakika civarında sürmekte olan bir yöntemdir. Hastanın kanının bir tüp içerisinde toplanması ile başlamaktadır. Trombosit bakımından zengin bir plazma, tam kanın diğer bileşenlerinden santrifüj yöntemi ile ayrılara kullanılmaktadır. Bunun nedeni ise trombositler, yaralı dokuları onarmak için gerekli olan büyüme faktörleri için doğal bir rezervuar görevi görmektedir.
Trombositlerin salgıladığı büyüme faktörleri, kolajen üretimini ve tendon gen hücrelerinde gen ve protein ekspresyonunu arttırmaktadır. Bu şekilde doku iyileşmesi uyarılmaktadır. Aynı zamanda bu büyüme faktörleri kan akımızı hızlandırmaktadır. Kıkırdakların ise daha sert ve esnek hala gelmesini sağlamaktadır.
Enjeksiyonlar farklı şekillerde gerçekleştirilebilmektedir. Genellikle enjeksiyona bağlı ağıyı hafifletme amacıyla lokal anestezik ilaç uygulanabilmektedir.
PRP Nasıl Etki Eder?
PRP Nasıl Etki Eder? Kişinin kendi vücudundan küçük bir oranda kan alındıktan sonra kanın özel bir işlemden geçirilmesinin ardından plazmaların ayrıştırılmasıyla uygulanmakta olan bir işlemdir. Ayrıştırılan kan daha sonra vücuda tekrar verilmektedir. Elde edilmiş olan plazma platelet ismi verilmekte olan hücrelerden oldukça zengin olarak bilinmektedir.
Vücutta asıl görevi kanın pıhtılaşmasını sağlamak olan platelet, içerdiği büyüme etkenleri sayesinde yara iyileşmesinde önemli bir role sahiptir. Bu tedavi ile birlikte hastanın kendi kanı ile vücudundaki bazı hastalıklar iyileştirilmektedir. Aynı zamanda cilt gençleştirmekte mümkündür. Kısacası ilaç yerine hastanın kendi kanı kullanılmakta ve daha genç bir cilde sahip olması sağlanmaktadır.
PRP Kimler İçin Uygundur?
PRP Kimler İçin Uygundur? Uygun görülen her hastalık için uygulanmakta olan bir tedavi yöntemidir. PRP uygulaması gençlerde kas ve tendon yaralanmaları ile yardımcı bir yöntem olarak akut kondral rahatsızlıkların tedavisinde uygulanmaktadır. Orta yaşlarda olan bireylerde ise tendinit-epikondilit, erken dönem kıkırdak hastalıklarının tedavisinde uygun görülmektedir. Her yaştan insana uygulanabilmekte olan bu yöntemde hastanın kendi kanına başvurulmakta ve kendi kanı ile iyileşmesi sağlanmaktadır.
Genelde ayda 1 defa uygulanmakta olan bu yöntem ortalama 3 ay devam etmektedir. Eğer gerekli görülür ise bu sayı çoğaltılabilmektedir. Enjeksiyon sonrasında bölgede yanma ve ağrı hissi olabilmektedir. Fakat bu durum kısa süre sonra geçmektedir.
Cilt Gençleştirme hakkında bilgi almak için tıklayın.