Meme Büyütmede Hangi Protez Tercih Edilmelidir?

Meme büyütme estetiğinde hangi protezin tercih edileceği oldukça önemlidir. Meme büyütme basit olarak meme altına konan silikon implantlarla (protez) yapılmaktadır. Günümüzde sıklıkla kullanılan implantlar arasında silikon bir zarf (kılıf) içinde silikon jel ya da serum dolu olan implantların yer aldığını söylemek mümkündür. Meme implantları değişik hacimlerde, düz veya pürüzlü yüzeyli (textured), biçim olarak ise yuvarlak ya da anatomik (damla) olabilmektedir.

Bu yazımızda meme büyütmede hangi protezin tercih edileceği ve söz konusu operasyon hakkındaki detayları açıklayacağız.

meme-implantlarinda-silikon-zararli-mi

meme-protezi-nasil-yerlestirilir

Meme İmplantlarında Kullanılan Silikon Zararlı mı?

Silikon implantların bugüne dek herhangi bir kanserojen, immünolojik veya romatizmal hastalığa yol açtığı saptanmamıştır. Günümüzde güvenle kullanılmaktadır. Amerika, Avrupa Birliği ülkeleri ve Japonya'da üretimleri sürmektedir. Türkiye'de bu ülkelerden ithal implantlar kullanılmaktadır.

Meme Protezi Nasıl Yerleştirilir? Riskleri Nelerdir?

Meme implantları meme dokusu altına veya meme altındaki kas altına (pektoral kas) yerleştirilebilmektedir. Meme protezi, meme dokusunu bozmadığı için süt vermeye zararı olmaz.

Meme implantlarında en sık rastlanan problem, çevresinde oluşan kapsül dokusudur. İmplant yabancı bir cisim olduğu yani vücut, implantı tanımadığı için implantın çevresinde bağ dokusundan bir zar (kapsül) oluşması doğaldır ve endişe edilmemelidir. Bu kapsül genellikle bir problem oluşturmaz. Ancak nadiren kalınlaşıp sertlik yapabilir. O zaman müdahale ile alınması veya kesilmesi gerekebilir. Günümüzde kullanılan pürüzlü yüzeyli (textured) implantlar ve operasyon sonrası önerilen masajlar sayesinde kapsül oluşumu minimale indirilmiştir.

Silikon implantlar memenin radyolojik tetkikine (mamografi) engel olmaz. Kadınlar rahatlıkla rutin meme kontrolü muayenelerine devam edebilir ve meme implantları ile mamografi çektirebilirler.

Meme Büyütme Ameliyatında Anestezi

Meme büyütme operasyonu çoğunlukla genel anestezi altında yapılmaktadır. Lokal anestezi ile yapılması da olasıdır. Kanamayı azaltmak için meme büyütme ameliyatı sırasında özel bir solüsyon (serum-adrenalin) ameliyat edilen bölgeye enjekte edilmekte ve bu sayede de kan kaybı çok az olmaktadır.

Meme Büyütme Ameliyatından Sonra İz Kalır mı?

Operasyonda implantlar genellikle meme altı çizgisinde yapılan 4 cm’lik bir insizyonla girilerek yerleştirilmektedir. Bu operasyon izi ancak meme kaldırıldığında görülebilir. İmplant bazen isteğe bağlı olarak meme başı (areola) veya aksilladan da (koltuk altı) yerleştirilebilir.

Meme Büyütme Operasyon Sonrası Süreç

Hasta, meme büyütme ameliyatının ertesi gününde hastaneden taburcu olabilir. 3- 4. gün normal iş yaşamına geri dönmek mümkündür. Dikişler yaklaşık 10-12. günde alınır. Ameliyat sonrasında hasta, kullanacağı özel sütyen sayesinde herhangi bir problem olmadan istediği aktiviteyi yapabilir. Aşırı spor ve egzersiz aktivitelerine ameliyattan 6-8 hafta sonra izin verilmektedir.

Meme Büyütme Ameliyatlarında Tercih Edilen Protezler Güvenli midir?

Günümüzde meme büyütme ameliyatında kullanılan protezler, insan dokusu ile tam uyumludur. Bu neden herhangi bir alerjik reaksiyona ya da enfeksiyon oluşumuna neden olmamaktadır. Aynı zamanda uygulanacak protezin hangi marka olduğu ameliyat öncesi süreçte öğrenilmeli ve kapsamlı bir araştırmaya tabi tutulmalıdır.

Meme büyütme ameliyatında uygulanacak protezin türü ve ameliyatı uygulayacak olan doktorun bilgi ve tecrübesi ameliyatın başarısını doğrudan etkilemektedir.

Meme Büyütme Ameliyatında Kullanılan Protezlerin Ömrü Nedir?

Meme büyütme ameliyatında kullanılan protezlerin ömrü, protezin markasına göre değişkenlik göstermektedir. Ömürlük olan protezler, kullanım şekillerine ve uygulanış biçimlerine göre 15-20 yıl sonrasında değiştirilmesi gerekebilmektedir.

meme-buyutme-ameliyatindan-sonra-iz-kalir-mi

meme-buyutme-operasyon-sonrasi-surec

Meme Büyütme Ameliyatında Doktor Seçimi

Meme büyütme ameliyatı genel anestezi altında uygulanan ve ameliyatı gerçekleştiren doktorun tecrübesinin önemli rol oynadığı bir ameliyattır. Yaklaşık 1 saat süren ameliyat sonrasında hastanın durumuna göre aynı gün ya da ertesi gün taburcu işlemleri gerçekleştirilmektedir. Ağrı kontrolünün sağlanması için doktorun önerdiği ağrı kesici ilaçların kullanımı aksatılmamalıdır.

Aynı zamanda ameliyat sonrasında ilk birkaç gün oluşacak şişliğin zamanla geçeceği bilinmelidir. Ameliyat sonrasında ilk 1 ay sportif aktiviteler kısıtlanmalıdır. Yaklaşık 2 ila 3 ay süresince güneş ışınlarına direkt maruz kalınmamalı, solaryum ve buhar banyosu gibi aktivitelerden kaçınılmalıdır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

botulinum-toksini-ile-terleme-tedavisi

Botulinum Toksini ile Terleme Tedavisi

Herkes tarafından şikâyet sebebi olan terleme sorunu birçok insanda görülen fiziksel …

Devamını Oku
iyi-huylu-benler

İyi Huylu Benler

Derideki herhangi bir anormal gelişime "deri lezyonu" adı verilir. Bu lezyonlar,…

Devamını Oku

Ne Aramıştınız?