Lazer epilasyon hangi bölgelere uygulanabilir sorusu, bu işlemi yaptırmak isteyen kişilerin merak ettiği konular arasındadır. Lazer, selektif Foto-Termoliz olarak adlandırılan bir mekanizma ile etki göstermektedir. Deriye yapılan lazer atışları sonucunda ışık, milisaniyeler içerisinde deriden emilmeden geçebilmekte ancak kıl kökleri ve kıl gövdesi tarafından emilmektedir. Yüksek ısı kıl kökü ve gövdesinde tahribata yol açmakta ve böylece kılların yeniden uzamasını engellemektedir.
Bu yazımızda lazer epilasyonun hangi bölgelere uygulanabileceğinden ve lazer epilasyon hakkında ayrıntılı bilgilere değineceğiz.
İçindekiler
Lazer Epilasyon Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Bazı kişiler lazer epilasyonu radyasyon gibi düşünmekte ve vücuda zarar vereceğinden çekinmektedirler. Oysa bu tamamen yanlış bilinen bir durumdur. Lazer epilasyonun radyasyon ile hiçbir ilgisi yoktur. Lazerin deriye uygulanması sırasında deri altındaki doku ve organlara herhangi bir zarar verdiğine dair bir bulguya rastlanmamıştır. Çok etkili lazer epilasyon cihazları bile ancak kıl kökü seviyesine kadar ulaşabilmektedir.
Lazer Epilasyon için Uygun Bölge Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Lazer, vücudun tüm bölümlerine uygulanabilen bir işlemdir. Lazer epilasyon; yüz, ense, boyun, kulaklar, kol, koltuk altı, bacak, göbek, bel, kalça, omuzlar, göğüs, bikini çizgisi ve genital bölge de dahil olmak üzere uygulanabilmektedir. İşlemin uzunluğu ise yapıldığı bölgeye yani uygulanan bölgenin genişliğine göre değişiklik göstermektedir.
Örneğin lazer epilasyon dudak üstüne 1 dakikada yapılabilirken, sırt veya bacak için 1 – 2 saatlik uygulama gerekebilir.
Lazer Epilasyon Kaç Seans Uygulanmalıdır?
Lazer, kıl köklerine tam olarak gelişme döneminde etki etmelidir. Dinlenme dönemindeki bir kıl kökü ise lazerin etkisi ile kısa süre için baskılanabilmekte ancak tam olarak tahrip olmamaktadır. Tüm köklerin belli bir dönemde büyüme döneminde olması sağlanamayacağı için de tek bir tedavi seansı yeterli gelmemektedir.
Lazer epilasyon 4 – 6 hafta aralıklarla birkaç seans tekrarlanmalıdır. İşlemin kalıcı olması için en az 6 – 9 seanslık uygulama gerekmektedir. Koltuk altı, alt bacak, genital bölge genellikle en fazla 8 seansta bitmektedir.
İşlemden sonra 3 gün içinde lazerden etkilenen tüyler dökülmeye başlar. Dökülme tamamlandıktan sonra o bölgede birkaç hafta yeni tüy oluşumu olmaz. Tüyler yeniden çıkmaya başladığında ise yeni seans zamanı gelmiştir.
Lazer Epilasyon Acı Verir mi?
Lazer epilasyon, kıl kökünü cımbızla çekmek kadar bir acı hissi verir. Bazı bölgeler daha hassas olduğu için bu cımbız ile çekme hissi bazı duyarlı bölgelerde daha güçlü hissedilebilmektedir. Ancak lazer soğutucu ile birlikte kullanılan bir sistem olduğu için derinin ısınmasına bağlı yanma benzeri bir acı duyulmamaktadır. Soğutucu atış öncesi, atış sırası ve atış sonrasında devamlı deriyle temas halinde olduğu için deri, lazerin ısısından korunur ve işlem bölgesi devamlı soğuk tutulur. Soğutucu sayesinde kıl kökünün tahribi sırasındaki reaksiyon da kişi tarafından daha az hissedilmektedir.
Örneğin dudak üzerindeki ince tüylere lazer epilasyon uygulanırken kişi neredeyse hiçbir şey hissetmez. Lazer epilasyon sonrasında günlük hayata hemen devam edilebilir. Sadece lazer sonrasında güneşe çıkmaktan kaçınılmalıdır. Güneş koruyucu kullanılması tavsiye edilmektedir.
Lazer Epilasyon Öncesi Tüylerin Durumu
Lazer epilasyon öncesinde uygulanacak bölgedeki tüylenme maksimum yoğunluğuna ulaşana kadar tüyler kökten almadan bekletilmelidir. Sarartıcı, cımbız veya ağda kullanılmamalıdır. Bu süreçte uzayan tüyler kesilebilir ya da tüy dökücü krem kullanılabilir.
Tüy dökücü kremler köklere etki etmediği için lazerden önce kullanılmasında sakınca yoktur. Lazer epilasyon yapılabilmesi için tüylerin uzamış olması gerekmemektedir. Tüy köklerinin çıkması yeterlidir. Kesme işlemi için makas ya da jilet kullanılabilmektedir.
En Etkili Lazer Epilasyon Yöntemi
Lazer epilasyon uygulamaları, alanında uzmanlaşmış estetik cerrahlar tarafından uygulanması gereken bir işlemdir. Her lazer ışını farklı dalga boyuna sahiptir. Bu nedenle farklı kıl kökleri üzerinde etkilidirler. Yanlış lazer sistemi uygulandığı zaman kıl köklerinden başarılı sonuç alınamaz.
Aşağıda sıklıkla kullanılan lazer epilasyon yöntemleri bulunmaktadır:
Alexandrite Lazer: Bu lazer, ilk çıkan lazer sistemlerindendir. Dalga boyu 755 mm’dir ve koyu renk kıl köklerinde dahi etkilidir. Alexandrite lazer özellikle açık ton cilde ve koyu renkli kıl köklerine sahip kişilerde memnun edici sonuçlar vermektedir.
Diyot (Diode) Lazer: Bu lazer sistemi zayıf tüyler üzerindeki etkilidir. Dalga boyu 810 mm’dir. Özellikle açık tenli ve zayıf tüy köklerinde etkili olup genellikle yüz, dekolte ve ellerde uygulanması tercih edilir.
Nd: YAG Lazer: Tüm kıl tiplerinde başarılı olan bu lazer sisteminin dalga boyu 1064 mm’dir. Bronzlaşmamış olan her tür cilt rengi ve kıl kökü üzerinde başarıyla uygulanabilmektedir.
Lazer Epilasyon Sonrası Ne Yapmam Gerekiyor?
- Lazer epilasyon sonrası en az iki hafta güneşe çıkarken güneş koruyucu krem kullanılmalıdır.
- Lazer uygulanan bölge 24 saat süreyle kaşınmamalı, sıcak su ile temas ettirilmemelidir. Parfüm sıkılmamalıdır.
- Peeling ve benzeri aşındırıcı ürünler bir hafta uygulanmamalıdır.