Kalıcı Dövme Silinmesi

Kalıcı dövme silinmesi işlemi öncesinde değerlendirme, uygulama planlaması, uygulama süreci ve iyileşme süreci olarak ayrılmaktadır. Kalıcı dövmelerin silinmesi işlemi için yapılan değerlendirmede cilt tonu, cilt yapısı, dövmenin hangi teknik ile uygulandığı ve kullanılan boyanın çeşidi ile dövmenin vücutta hangi bölgede olduğu analiz edilerek belirlenmektedir. Değerlendirme sonrasında lazer cihazının dalga boyu ayarlanmakta ve dövme olan bölgeye atılmaktadır.

Her Dövme Silinebilir mi?

Kalıcı dövme silinmesi işleminin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği, dövmenin yapısı ve kullanılan boyanın türüne göre belirlenmektedir. Aynı zamanda saçlı deri çevresinde de lazer cihazının kullanılması uygun olmayacağı için bu bölgede dövme silme işlemi uygulanamamaktadır.

kalici-dovme-silinmesi-islemi

kalici-dovme-silinmesi-fiyatlari

Kalıcı Dövme Silinmesi Nasıl Olur?

Kalıcı dövme çıkarılmasında ve iyi huylu pigmente lezyonların çıkarılmasında ND Yag ve Q switched lazerler en etkili kullanılan ve sonuçları çok iyi olan lazer sistemleridir. Kalıcı dövme silinmesi işleminde lazerin etkilediği hedef doku, dövmenin içerdiği mürekkeptir (boyadır). Pigmente lezyon(lekeler) için ise hedef doku melanindir (deriye rengini veren pigment maddesi).

Dövmeler ve benign pigmente lezyonlar, ND Yag ve Q Switched lazerler ile işlem görürken nanosaniyeler süresince yüksek enerjiyi dokuya çok kısa sürede vererek fotoakustik etki (ses ve ışık dalgasının yarattığı etki) ile oluşan termal hasar ile ciltteki dövme üzerindeki dövmenin pigmenti (boyası) ve pigmente lezyon da ise melanin pigmenti etkilenerek epidermiste (derinin en üst yüzeyel tabakası) yüzeysel bir hasar oluşturur. Hasarlanan dokuda yüzeysel bir kabuklanma ve noktasal kanama oluşması, istenen ve beklenen bir etkidir. 1 veya 2 gün antibiyotikli pomat ile kapalı pansuman yapılır. Hastanın günlük aktivasyonunu kesinlikle etkilemez. 2. Seans, en az 3-4 hafta sonra yapılır.

Kalıcı Dövme Silinmesinde Hasta Seçimi

Kalıcı dövme silinmesinde hasta seçimindeki kriterler aşağıdaki gibidir:

  • Cilt tipi
  • Dövmenin lokalizasyonu
  • Profesyonel, amatör veya travmatik dövme olup olmadığı
  • Kullanılan boyaların tipi ve renkleri
  • Vücudunda hipertrofik skar veya keloid oluşumunun varlığı önemli kriterlerdir.

Kalıcı Dövme Silinmesi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Çok koyu tenli hastalarda (fitzpatrick sınıflaması tip 4–tip 5 grupta) ciltte pigmentasyon kaybı olabilir. 2 ay – 6 ay arasında bunlar düzelebilir. Açık tenli kişilerde bu etki daha azdır.

Dövmenin yapıldığı bölge; boyaların ne kadar cilt altına verildiği, kullanılan boyanın cinsi, boyanın rengi, tedavi seanslarının daha az veya daha çok olması ile ilgilidir. Ortalama dövme çıkarılma işlemleri, yüzeysel olanlarda 4 – 5 seans, derin yapılanlarda 7 – 8 seans kadar sürebilmektedir.

Kalıcı dövme silinmesi işleminde hasarlanan boya veya mürekkep parçacıkları, makrofaj hücreleri tarafından yabancı cisim olarak algılanırlar ve vücuttan bunları temizlemeye çalışırlar. Bu döngü 3 hafta kadar devam eder. O yüzden üçüncü seansın en az 3 veya 4 hafta aralıklarla yapılması önerilmektedir.

Dövme çıkarılma işleminde en iyi ve hızlı sonucu siyah ile mavi olan renkler verirken yeşil ve kırmızı renkler daha geç çıkmaktadır.

Kalıcı Dövme Silinmesi için Uygun Olmayan Hastalar

Kalıcı dövme silinmesinin sakıncalı olduğu hastalar vardır ve bu hastalar aşağıdaki gibidir:

  1. Menstrual disfonksiyon (Adet düzensizliği): Bu tür bozukluğu olan hastalarda endokrin doktorunun önerisi ile tedavi olmasında sakınca olmadığı durumlarda tedaviye kabul edilebilirler.
  2. Hamilelik: Lazer ile hamilelik esnasında çocuğa oluşacak zararlı etkiler ile ilgili uzun dönem çalışmalar olmadığından hamilelikte uygulama yapılmaz.
  3. Antikoagülon (kan sulandırıcı ilaçlar): Hasta; Aspirin, Heparin, Warfarin vb ilaç kullanıyorsa, fototoksik etkili ilaç kullanıyorsa (Roqcutane, Avit ekstresi, Tetrasiklin, doksisiklin, Biteral tb gibi) dikkatli olunmalı, iyi bir öykü alınmalıdır. Aspirin kullanımından en az 7 gün sonra, diğer kan sulandırıcı ilaçlardan en az 3 – 6 ay sonra roakutone – Avit kullanımından 3 – 6 ay sonra tedaviye alınmalıdır.
  4. Alerji (kullanılan dövme boyalarına, latex’e, yiyeceklere karşı alerji varsa): Öncelikle küçük alanlara uygulanıp kişinin reaksiyonu izlenip tedaviye daha sonra başlanmalıdır.
  5. Açık lezyon (açık yara varsa): Aktif enfeksiyon varsa, immun supresif tedavi görüyorsa, kemoterapi tedavisi görüyorsa ve lazer tedavisi yapılacak alanda Herpes enfeksiyonu (uçuk) varsa uygulama yapılamaz.

Kalıcı Dövme Silmede Tedavi Prosedürleri

Kalıcı dövme silme tedavisine başlamadan EMLA krem ile yüzeysel anestezi uygulanmaktadır (20 – 25 dk).

Dövme için mavi, siyah dövmelerde 1064 nm dalga boyu kullanılır. 5 – 10 seansta normalden iyi sonuçlara ulaşılır. Kırmızı dövmelerde 532 nm dalga boyu kullanılır. Pigmente lezyonlarda yüzeysel yerleşimli iyi huylu lezyonlarda 532 nm dalga boyu kullanılır. Derin yerleşimli alanlarda 1064 nm dalga boyu kullanılır. 3 – 6 seansta tatmin edici güzel sonuca ulaşılabilir.

kalici-dovme-silme-fiyatlari

kalici-dovme-sildirme-yan-etkileri

Kalıcı Dövme Silinmesi Sonrası Süreç

  • Tedavinin hemen bitiminde cilt yüzeyinde kızarıklıklar oluşur. Tedavi alanında nokta şeklinde kanama, mısır patlağı ya da kar yağması görünümlü oluşumlar meydana gelebilir. Normalde iyileşme 7 – 10 günde tamamlanır. Ancak dövmenin silinmesi işlemi 4 hafta yani 1 aya kadar sürebilmektedir.
  • Orta dereceli ödem, kızarıklık, hassasiyet 1 hafta için normalde olabilir veya olmayabilir.
  • Duş ve banyo 24 – 48 saat sonra yapılabilir. İşlem bölgesini sert şekilde silmek, kaşımak, kese yapmak iyileşmeyi geciktirir.
  • Tedavi bölgesi tamamen kuruyana kadar ve iyileşme tamamlanana kadar makyaj ve kozmetik ürün sürülmemelidir.
  • 2 hafta süreyle güneş ışınlarının direkt etkisinden korunulmalıdır. 6 hafta süreyle Sun block (güneş koruyucu krem) kullanılmalıdır.
  • Eğer işlem uygulanan bölgede enfeksiyon, geçmeyen ve artan kızarıklık, şişlik ve şiddetli ağrı veya deri hasarı görülürse vakit kaybetmeden doktorunuzu hemen arayın.

Tedavi aralıkları normalde 4 hafta olmalıdır.

Kalıcı Dövme Silmenin Yan Etkisi Var mıdır?

  • Kalıcı dövme silinmesi tedavisinden sonrasında bazı bölgeler diğer bölgelere göre daha hassas olabilir ve ağrı hissedilebilir. Bu lastik çarptığında hissedilen his gibi algılanabilir.
  • Noktasal kanamalar oluşabilir. 7 – 12 günde düzelebilir.
  • Su toplama, kabuklanma olabilir. Bunlar tedavinin beklenen süreçleridir. 7 -10 günde genellikle tamamen iyileşir.
  • Hiper veya hipopigmentasyon, tedavi sonrasında önemle dikkat edilmezse oluşabilir. Güneşten korunma ihmal edilmemeli ve güneş koruyucu kremler düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Pigmentasyon değişiklikleri 2 – 6 ayda düzelir.
  • Ödem 2 – 3 günde düzelir.
  • Enfeksiyon, önerilere uyulmazsa nadiren görülebilir.
  • Skar dokusu çok nadirdir. Tedavi sonrası önerilere uyulduğunda güzel bir iyileşme beklenir.
  • Kalıcı dövmenin, kalıcı makyajın bazı pigmente lezyonların tedaviye cevap vermediği durumlar olabilmektedir. Tedavi öncesi değerlendirme ile hastaya bu durumlar iyice anlatılmalıdır ve tedaviye bu tür hastalar alınmamalıdır.

Alerjik reaksiyon; kullanılan kreme, antibiyotiğe veya dövme boya antijenlerine karşı oluşabilir. O yüzden böyle bir durum varsa alerji ilaçları ile tedavi edilebilir, geçicidir.

Lazerle Dövme Silme hakkında bilgi almak için tıklayın.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

leke-tedavisi

İzmir Leke Tedavisi

Teknolojinin gelişmesi ve bilimsel araştırmaların tıp alanında da yaygınlaşmasının bi…

Devamını Oku
long-pulsed-alexandrite

Long Pulsed Alexandrite ve ND Yağ Lazer

Long pulsed Alexandrite ve ND Yag lazer, lazer teknolojisi kapsamında son yıllarda sa…

Devamını Oku

Ne Aramıştınız?