Jinekomasti

Bazı erkeklerin yalnızca bir memesinde büyüme görülürken bazılarında ise iki memede büyüme görülmektedir. İki memenin boyutu çok farklı olabilmektedir. Ciddi bir vaka oluşturmayan bu durum bazen ağrılara yol açabilmektedir. Böylelikle de kişinin hayat kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Jinekomasti, erkeklerde herhangi bir yaşta ortaya çıkabilmektedir.

Çoğunlukla ergenlik döneminde ortaya çıkan jinekomasti, bazı ilaçların kullanımı sonrası da oluşabilir. Jinekomasti psikolojik olarak rahatsızlık verici olabilir. Bu durumda, estetik cerrah tarafından yapılacak bir ameliyat ile memelerin görünümü düzeltilebilir.

Jinekomasti Nedir?

Jinekomasti, erkeklerde kilo alıp verme ve aşırı yağlanmaya bağlı olarak yaşanan iyi huylu aşırı meme gelişimi olarak tanımlanmaktadır. Genelde bebeklikte ya da yaşlılıkta ortaya çıkmakla beraber en çok ergenlik döneminde olan erkeklerde görülmektedir. Ortaya çıkmasının temelinde ise östrojen ve testosteron hormonlarının düzensizliği bulunmaktadır. Sadece bir memeyi etkileyebildiği gibi her iki memeyi etkilediği durumlar da görülmektedir. Üstelik her iki memenin de farklı boyutlarda olmasına yol açmaktadır. Her ne kadar ciddi bir vaka olarak görülmese de bazı erkeklerde ağrı ile birlikte ortaya çıktığı gözlemlenmektedir. Bunun yanında kişinin psikolojik açıdan rahatsızlık hissetmesine de neden olduğu bilinmektedir. Bazı hastalarda kendiliğinden iyileşme gösterebilmektedir. Ancak bazı hastalar için ilaç tedavisi ya da ameliyat uygulanması gerekebilmektedir.

jinekomasti-ameliyati

jinekomsati-nedir

Jinekomasti Neden Olur?

Jinekomasti, genel olarak hormonlarda yaşanan dengesizliklerden, aşırı kilo alıp verme ve yağlanmadan dolayı ortaya çıkmaktadır. Testosteron düzeyinde azalma yaşanması ve östrojen hormonunun öne çıkması da bu durumun oluşmasına neden olabilmektedir. Kişinin yapısından kaynaklı olarak doğal bir şekilde hormon bozukluğu ortaya çıkabilirken kullanılan ilaçların etkisinden dolayı da olduğu görülebilmektedir. Bunların dışında uyuşturucu ve alkol kullanımı da hormon dengesizliği yaşanmasına yola açabilen etkenler arasında yer almaktadır. Çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilen hormon dengesizliği de beraberinde jinekomasti sorununu ortaya çıkarabilmektedir. Bazı erkeklerde jinekomasti, kendiliğinden geçebilirken bazı erkeklerde ise tedavi uygulanması gerekebilmektedir. Ayrıca antidepresan kullanımı da bu soruna neden olan maddelerden bir tanesidir. Hastanın koşullarına ve geçmişine bakılarak buna yol açabilecek nedenler ortaya çıkarılmakla birlikte uygulanması gereken tedavi aşamaları da belirlenmektedir.

Kullanılan bazı ilaçlar da jinekomastiye neden olur. Bu ilaçlar şunlardır:

  • Bazı kalp ilaçları
  • Sporcuların kullandığı anabolik steroidler ve androjenler
  • Prostat büyümesi engellemek için kullanılan anti-androjenler
  • Mantar enfeksiyonu durumunda kullanılan ilaçlar
  • Etiyonamid ve izoniyazid gibi bazı antibiyotik ilaçlar
  • Kısırlık tedavisinde kullanılan hormon ilaçları
  • AIDS tedavisinde kullanılan ilaçlar
  • Sigara kullanımı
  • Diazepam gibi anksiyete ilaçları
  • Reflü ve ülser ilaçları
  • Östrojenler

Jinekomasti Nasıl Önlenir?

Jinekomasti, pek çok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Hormon dengesizliğinden kaynaklanan bu problem, bazı hastalarda alkol ve uyuşturucu kullanımından dolayı ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte bazı ilaçların da jinekomastiye yol açabildiği görülmektedir. Bundan dolayı alkol kullanan kişilerin alkol kullanmaktan kaçınması veya azaltması gerekmektedir. Kullanılan ilaçlar konusunda ise hastanın mutlaka doktoru ile konuşması önerilmektedir.

Jinekomasti Belirtileri Nelerdir?

Jinekomasti belirtileri arasında öne çıkan sorunlardan bir tanesi memelerde şişkinlik gözlemlenmesidir. Ayrıca hasta olan kişinin memesinde ağrı ve aşırı hassasiyet gözlemlenebilmektedir. Bunun yanında meme ucundan bazı dönemlerde akıntı geldiği de görülmektedir. Bu belirtiler jinekomastinin en sık karşılaşılan belirtileri arasında yer almaktadır. Son olarak bu şişkinlik, ağrı ve hassasiyet bazı erkeklerde sadece bir göğüste olabilirken bazı erkeklerde ise her iki göğüste olabilmektedir.

Kısaca jinekomastinin belirtileri şöyledir:

  • Memelerde hassasiyet
  • Memelerde ağrı ve acı
  • Meme uçlarında akıntı
  • İki meme arasındaki büyüklük farkı
  • Koltuk altı lenf düğümlerinde şişkinlik

Jinekomasti Çeşitleri

Jinekomastinin 3 tür çeşidi vardır. Bunlar:

  • Glandüler tip jinekomasti: Kadın göğsüne benzer yapıdaki sertleşmiş, sür üretmeyen meme bezleri vardır.
  • Yağlı tip jinekomasti: Yağ dokusu ağırlıktadır. Meme bezi dokusunda fazlalık yoktur. Aşırı kilo alıp verme yağlı tip jinekomastinin nedenidir.
  • Karışık tip jinekomasti: Glandüler ve yağ doku fazlalığının aynı anda görüldüğü jinekomasti türüdür.

Jinekomasti Nasıl Teşhis Edilir?

Jinekomasti, teşhis edilirken öncelikle fiziksel bir muayene yapılmaktadır. Ardından hastanın geçmişinde yaşanan sağlık problemlerine bakılmaktadır. Hastanın geçmişinde yaşadığı sağlık sorunlarına ve ailesinin sağlık geçmişine bakılarak sorunun nereden kaynaklandığı ortaya çıkarılmaktadır. Fiziki bir muayene sonrasında bazı testler yapılmakta ve ultrason çekilmektedir. Test ve ultrason sonuçlarına uygun bir tedavi yöntemi belirlenmekte ve buna göre hareket edilmektedir. Jinekomasti kendiliğinden düzelmez ise hem görüntü hem de ağrısı ile hastanın hayat kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Bundan dolayı da ilaç tedavisi ya da cerrahi operasyon ile hastaya müdahale edilmektedir. Böylelikle hastanın jinekomasti sorunu sona erdirilmekte ve hayat kalitesinin arttırılması sağlanmaktadır.

Jinekomasti Görülme Sıklığı Ne Kadardır?

Jinekomasti, erkekler arasında oldukça yaygın bir durumdur ve görülme sıklığı değişkenlik gösterebilir. Jinekomasti, erkeklerin %40-60'ında ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, ergenlik dönemindeki erkeklerin %60-90'ında geçici bir jinekomasti görülebilir. Yaş ilerledikçe, jinekomasti görülme sıklığı artar ve 65 yaşın üzerindeki erkeklerin %65'inde jinekomasti ortaya çıkabilir.

Erkekte Meme Büyümesi En Çok Hangi Yaşta Görülür?

Erkeklerde meme büyümesi (jinekomasti), yaşa bağlı olarak farklı sıklıklarda görülebilir. Ergenlik dönemindeki erkeklerde jinekomasti oldukça yaygındır ve genellikle hormonal değişiklikler nedeniyle ortaya çıkar. Yaş ilerledikçe, jinekomasti görülme sıklığı artar. 50 yaş üzeri erkeklerde jinekomasti, yaklaşık %40-50'sinde görülebilir.

jinekomasti-nasil-tedavi-edilir

jinekomasti-nasil-teshis-edilir

Yalancı Jinekomasti Nedir?

Yalancı jinekomasti, genellikle kilolu kişilerde görülür ve kilo verildiği zaman memelerdeki büyüme azalır. Vücudun diğer bölgeleri gibi memeleri de büyür. Dışarıdan bakıldığında hem gerçek jinekomastide hem de yalancı jinekomastide meme boyutunda artış görülür. Farkı anlamak için doktor muayenesi gerekir.

Yalancı Jinekomasti Tedavisi Nasıldır?

Yalancı jinekomasti, çoğunlukla kilolu kişilerde görülür ve kilo verme durumunda memelerdeki büyüme görüntüsü azalır. Ayrıca, sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek ve egzersiz yaparak da azaltılabilir. Memede ağrı gibi belirtiler varsa, jinekomasti gibi daha ciddi bir durum olabileceğinden doktora danışmak önemlidir.

Jinekomasti Nasıl Tedavi Edilir?

Jinekomasti, kendiliğinden geçebilen bir durumdur. Tedavi seçenekleri arasında ilaç tedavisi, hormon tedavisi ve cerrahi müdahale bulunur.

Jinekomasti, altta yatan bir sağlık sorunu nedeniyle ortaya çıkıyorsa, öncelikle bu sorunun tedavi edilmesi gereklidir. Jinekomasti, tiroid hormon düzeylerindeki bir bozukluk nedeniyle ortaya çıkıyorsa, tiroid fonksiyonunu düzenlemek için ilaç tedavisi gerekebilir.

Jinekomasti ergenlik döneminden kaynaklanıyorsa, birkaç ay içinde kendiliğinden düzelebilir ve tedavi gerektirmeyebilir. Ancak, jinekomasti belirtileri ciddi bir estetik veya psikolojik rahatsızlık yaratıyorsa, cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi müdahale, meme dokusunun cerrahi olarak çıkarılması veya azaltılmasını içerebilir.

Sporcular arasında, kas geliştirici ilaçlar ve steroidlerin kullanımı nedeniyle jinekomasti görülme sıklığı daha yüksek olabilir. Bu durumda, jinekomasti semptomlarının azaltılması için, öncelikle ilaçların kullanımı bırakılmalı ve diğer tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.

Jinekomasti Ameliyatı Nedir?

Jinekomasti ameliyatı, meme dokusunun cerrahi olarak çıkarılması veya azaltılmasıdır. Jinekomasti ameliyatı çoğunlukla, semptomların altta yatan nedeninin tedavi edilememesi veya semptomların cerrahi müdahale ile düzeltilebileceği durumlarda tercih edilir.

Jinekomasti ameliyatı, genellikle bir genel anestezi altında yapılır ve operasyon süresi, meme dokusunun boyutuna ve ameliyatın yapılacak yöntemine bağlı olarak değişebilir. Ayrıca, meme uçları da yeniden şekillendirilebilir veya yerleri değiştirilebilir.

Jinekomasti Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Jinekomasti ameliyatı öncesi dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunur. Bunlar arasında her cerrahi operasyonda olduğu gibi kan sulandırıcı ilaçların bırakılması, sigara ve alkol gibi iyileşmeyi güçleştiren alışkanlıkların bırakılması gerekir. Bunların dışında ameliyatın kişinin psikolojik olarak uygun olduğu bir zamanda yapılması daha rahat geçmesi açısından önemlidir.

Jinekomasti Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Jinekomasti ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenlerin başında öncelikle kolların ve göğüs bölgesinin çok aktif olmaması gelir. Ameliyattan sonra jinekomasti korsesi kullanılmalı ve kolları yoracak eylemlerden kaçınılmalıdır. Ameliyattan 6 ay sonra iyileşme görülmeye başlanır. Zaman geçtikçe ödem atılarak gerçek estetik sonuç gözle görülür bir hal alır.

Jinekomasti Ameliyatından Sonra İz Kalır Mı?

Jinekomasti ameliyatından sonra iz kalması beklenen bir durumdur. Çünkü jinekomasti, memelerin büyümesini gidermek için yapılan bir cerrahi müdahaledir. Ameliyattan sonra cerrahi kesilerin yapıldığı yerlerde izler oluşabilir. Ancak, izlerin görünümü ve boyutu, kullanılan cerrahi tekniklere ve hastanın cilt yapısına bağlıdır.

Jinekomasti Ameliyatı İçin Yaş Sınırı Var mıdır?

Jinekomasti ameliyatı için yaş sınırı yoktur fakat ameliyat için vücut gelişimini tamamlamak önemlidir. Çünkü jinekomasti ergenlik döneminde ortaya çıkabildiği için kendiliğinden geçmesi de mümkündür. Belki de kendiliğinden geçebilecek bir türdeyken cerrahi işlem yapılması istenmeyen durumlar doğurabilir.

Jinekomasti Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Jinekomasti ameliyatının riskleri herhangi bir cerrahi işlemde olan risklerle aynıdır. Enfeksiyon, kanama, yaranın iyileşme sürecinde zorluk, anesteziyle ilgili sorunlar yaşanması görülebilir. Doktorunuzla diyalog halinde olmanız ameliyatın en az risk ile ilerlemesi açısından değerlidir.

Jinekomasti Ameliyat Fiyatları

Jinekomasti ameliyat fiyatları, doktorun belirleyebileceği bir etmendir. Hastanın yaşı, kilosu, meme büyüklüğü jinekomasti ameliyatının gidişatını belirleyeceği için ameliyat fiyatı da hastanın durumuna göre değişecektir.

 

Jinekomasti kimlerde olur?

Jinekomasti, hayatın 3 evresinde görülür: yenidoğan bebeklerde, ergenlikte ve orta yaşın üzerindeki erkeklerde. Her 3 erkekten birinde jinekomasti görülür.

Jinekomasti kendi kendine geçer mi?

Ergenlik döneminde görülen jinekomasti, büyük oranda kendiliğinden geçer. Bu yüzden ergenlik döneminin bitmesini beklemek gerekmektedir.

Jinekomasti ameliyatı tehlikeli mi?

Jinekomasti tedavisinde, cerrahi müdahale en etkili ve kesin çözümdür. Tecrübeli ve uzman bir doktor tarafından uygulandığı takdirde çok ciddi tehlikeleri yoktur ve riskler en aza indirilmektedir.

Jinekomasti ameliyatından sonra korse takılır mı?

Jinekomasti korsesi, ameliyattan sonra kullanılması gereken bir üründür. Jinekomasti ameliyatından sonra en önemli konulardan birisi de korsenin sürekli takılmasıdır. Ameliyattan sonra doktorunuzun da önerisiyle en az 4-6 ay korse takılmalıdır.

Jinekomasti Kaç Yaşında Yapılır?

Jinekomasti operasyonu için hastaların vücut gelişimlerini tamamlamış olmaları önemli olacağından kişinin en azından reşit olması gerekmektedir. 

Jinekomasti Hangi Belirtilere Yol Açar?

Jinekomastinin belirtileri arasında öncelikle şişi hassas ve/ veya dolgun meme dokusu ve kimi zaman göğüslerde hassasiyet sayılabilir. Özellikle ağrı ya da akıntı olması durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Jinekomasti Operasyonu Sonrasında Memeler Tekrar Büyür mü?

Kanser ya da hormon bozukluğu gibi tıbbi bir sorun olmadığı müddetçe jinekomasti  sonrasında memenin tekrar büyümesi söz konusu değildir.

Operasyon Sonrası Sosyal Yaşantıma Ne Zaman Dönebilirim?

Jinekomasti ameliyatı iyileşme süreci için gerekli olan süre genel olarak 4-6 hafta arasında değişmektedir.

Jinekomasti Operasyonunda Göğsümde Ne Tarz Bir İz Kalacak?

Liposuction yöntemi ile yapılan jinekomasti ameliyatlarında sadece kanül deliklerinin girdiği noktalarda az belirgin, nokta şeklinde izler kalabilir ancak açık ameliyatlarda meme başından yapılan küçük bir kesi olduğu için buralarda birer kesi izi kalabilir.

Jinekomasti Operasyonu Sonrası Ağrım Olacak mı?

Jinekomasti operasyonu sonrası ciddi bir ağrı ve morarma olması beklenmez.

Jinekomasti Ameliyatı Hangi Anestezi Türü Yapılır?

Ameliyat sedasyon (uyutma yöntemi) ya da genel anestezi altında yapılabilir.

Jinekomasti Operasyonu Sonrası Ne Zaman Duş Alabilirim?

İlk günlerde bölgeye su temas ettirmemek önemlidir. Ne zaman duş alacağınız ile ilgili bilgiyi doktorunuz sizinle paylaşacaktır.

Jinekomasti Sonrası Ne Zaman Spora Başlayabilirim?

Jinekomasti ameliyatından iyileşme yaklaşık bir buçuk ay sürer, bu süreçten sonra doktor aksini belirtmediği sürece spor yapılabilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

meme-kucultme-operasyonu

Meme Küçültme Operasyonu

Tıp literatüründe reduction mammaplasty olarak geçen meme küçültme operasyonu, memeni…

Devamını Oku
meme-buyutme

Meme Büyütme

Meme büyütme duruşuna, görüntüsüne önem veren kadınların tercih ettiği estetiksel bir…

Devamını Oku

Ne Aramıştınız?