Teknolojinin gelişmesi ve bilimsel araştırmaların tıp alanında da yaygınlaşmasının bir sonucu olarak cilt lekeleri lazer yöntemi ile tedavi edilebilmektedir. Ciltte bulunan lekeler; kişide psikolojik ve sosyal sorunlar açığa çıkabilmektedir. Günümüzde leke tedavisi sıklıkla başvurulan bir yöntemdir.
İçindekiler
Leke Nedir?
Cilt en çabuk yaşlanan ve deforme olan bölgedir. Bu nedenle kişinin yaşlandığının en kolay anlaşılabilmesi ile de sürekli iyi bakıma ihtiyacı vardır. Güneş ışınları cilt sağlığını önemli ölçüde etkilemektedir. Gerek ileri yaş gerekse güneşin zararlı ışınları ciltte lekelenmelere neden olmaktadır. Lekelere özel bir tedavi uygulanmadıkça kalıcı olmaktadır.
Cildin pigment yapısının bozulması sebebi ile ve yaşlanmaya bağlı nedenler ile açığa çıkan lekeler lazer tedavisi ile geçirilebilmektedir.
Leke Nasıl Oluşur?
Zamanın en etkili olduğu alan cilttir. Gerek zamanla gerekse cildin maruz kaldığı çevresel etkenler ile cilt lekeleri oluşmaktadır.
Cilt lekeleri genellikle;
- İlaç tedavilerinin yan etkisi
- Doğum
- Hormonal dengesizlikler
- Yaşlanma
- Kozmetik ürünlerin yanlış kullanımı
- Zararlı güneş ışınlarına maruz kalma gibi nedenler ile açığa çıkmaktadır.
Cilt Lekelerinin Çeşitleri Nelerdir?
Cilt lekelerinin oluşum nedenlerine bağlı olarak farklı çeşitleri bulunmaktadır. Cilt lekelerinin çeşitleri şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Doğumsal lekeler
- Güneş lekeleri
- Çiller
- Melasma
- Yaşlılık lekeleri
- Benler
Leke Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Leke tedavisi günümüzde lazer yöntemi ile uygulanmaktadır. Lazer yöntemi hem konforlu hem de etkili bir tedavi süreci sağlamaktadır. Lazer yöntemi ile uygulanan leke tedavisi; eller, boyun, basen, kalça, göğüs, bacaklar, kollar, yüz ve boyun bölgesine kolaylıkla uygulanabilmektedir.
Lekenin konumu, cilt tipi ve lekenin türüne göre seans sayısında değişiklik yaşansa da genellikle minimum 2 seans sürmektedir. Her seans 10 ila 20 dakika sürmekte ve lokal anestezi etkili kremler kullanılarak uygulandığı için kişide herhangi bir acı ya da ağrı hissine neden olmamaktadır.
Lazerle Leke Tedavisi
Lazerle leke tedavisi süreci sonrasında uygulama yapılan bölge direk güneş ışınlarından korunması, steril tutulması, doktorun önerdiği güneş koruyucu merhemler kullanılması önerilmektedir. Leke oluşumu için gerekli önlemlerin alınması da yeni leke oluşumlarının önüne geçmede etkilidir. Bunun için kozmetik ürünlerin kalitelisi ve doğalı tercih edilmeli, güneş koruyucu kullanılmalıdır.
Lekelerin giderilmesi amacıyla cilt soyma yöntemi ve bazı renk soldurucu kremler kullanılabilir. Fakat koyu renkli lekelerde en etkili ve hızlı sonucu lazer uygulamaları vermektedir. Lazer ile 2-3 seans uygulama ile lekelerden kurtulmak mümkündür. Lazer ile Leke Tedavisi, cilt yüzeyinde bulunan lekelerin kalıcı şekilde yok edilmesi amacıyla lazer ışınlarının leke üzerine gönderilerek tedavi yapılmasıdır. Lazer tedavileri cilt lekelerinin giderilmesinde önemli ölçüde çözüm sunar ve bu çözümün kesin ve kalıcı bir yöntem olup olmaması tamamen lekenin sebebine ve sonrasında lekenin tekrar oluşmaması için kendini ne kadar koruduğuna bağlı olarak değişir. Kişi özelinde değişiklik göstermekle beraber leke tedavileri genellikle 3 ila 4 aylık sürelerde noktalanabilir. Leke tedavilerinin uygulanması için kış ayları en uygun dönem olarak kabul edilir. Bunun en önemli sebebi güneş ışınlarına maruziyetin özellikle yaz aylarına göre çok daha az olmasıdır. Leke tedavisinde kullanılan en etkili yöntemlerden biri olan lazer genellikle tek seansta tatmin edici sonuçlar elde etmeyi sağlar. Lazer uygulamaları ile 2-3 seansta lekelerden kurtulmak mümkündür. Ancak bu ve buna benzer lekelerin yeniden oluşmaması amacıyla tedavi sonrasında mutlaka güneş kremi kullanılmalıdır.Yüzdeki Lekeler Lazerle Geçer mi?
En iyi Leke Tedavisi Nedir?
Lazerle Leke Tedavisi Kalıcı mı?
Leke Tedavisi Kaç Ay Sürer?
Leke Tedavisi Hangi Aylarda Yapılır?
Leke Tedavisinde En Etkili Yöntem Nedir?
Cilt Lekelerine Kesin Çözüm Nedir?