Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti)

Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) Nedir?

Göz kapağı estetiği, göz çevresindeki sarkan ve torbalar oluşturan deri ve deri altı yağ dokusunun hem çıkartılarak hem de onarılarak daha sağlıklı ve estetik bir görünüme kavuşturulduğu ameliyattır. Göz kapağı estetiğinin diğer adı Blefaroplasti’dir. Sarkmış ve düşük üst göz kapağı ve şişmiş göz altı torbaları insana estetik olmayan bir yüz ifadesi verir. Bu durum da kişiyi psikolojik yönden kötü etkiler.

Bazı kişilerde sarkık göz kapakları ya da belirgin göz altı torbaları yapısaldır ve küçük yaşlardan itibaren kendisini belli eder. Çoğu kişide ise yaşın ilerlemesiyle oluşan bir süreçtir. Gençlerde göz kapağı derisi kısa ve sıkı bir yapıdadır. İlerleyen yaşla beraber üst göz kapağı derisi esneyerek zamanla ikinci bir kat oluşturur. Bazı vakalarda bu deri katlantısı kirpiklere kadar uzanır ve hatta görmeyi engeller. Alt göz kapağı derisi de gevşeyerek sarkar, kırışıklık oluşur ve deri torbaları oluşur.

Derideki gevşemenin yanında göz küresinin etrafındaki yağ yastıkçıkları da zamanla fıtıklaşır. Bunun nedeni, bu yağ yastıkçıklarını yerinde tutan dokunun yaşın ilerlemesiyle birlikte zayıflaması veya bu yağ dokusunun miktarının artmasıdır.

Göz kapağı estetiği genellikle 30-40 yaş civarında yapılır ve bu yaşlarda yüzün diğer kısımları iyi durumda ise tek başına uygulanması yüzü ciddi oranda gençleştirir. Daha ileri yaşlarda tüm yüzün gençleştirilebilmesi için blefaroplasti (göz kapağı estetiği) yüz germe, kaş kaldırma ve alın germe gibi ameliyatlarla birlikte yapılabilir. Göz ve çevresi, oldukça hassas bir yapıya sahip olduğu için göz kapağı estetiğinin mutlaka uzman bir doktor tarafından yapılması gerekmektedir.

Göz kapağı estetiği ameliyatı genellikle lokal anestezi ile sedasyon altında yapılır. Bazı özel durumlarda ise genel anestezi kullanılır.

İzmir göz kapağı estetiği, kişilerin göz kapaklarında meydana gelen birtakım estetik olmayan görüntülerin giderilmesi amacıyla uygulanmaktadır. Genelde 30’lu yaşların sonlarına doğru özellikle yüzün çeşitli yerlerinde kırışıklıklar meydana gelir. Göz kapağının sarkması, torbalar oluşması ve kırışıklıklar meydana gelmesi kişiye hoş olmayan negatif bir görüntü vermektedir. İlerleyen yaşla beraber kas bölgesi ve alında da bir sarkma görülmektedir.

Kişiler daha genç görünmek ve öz güvenlerini sağlamak için göz kapaklarındaki sarkma ve kırışıklığı giderme yollarını ararlar.

Basit kırışıklıklarda kollajen veya benzeri maddeler kullanılarak bu kusurlar giderilebilirken doku sarmalarının ve belirgin kırışıklıkların giderilmesi için cerrahi operasyon şarttır. İzmir göz kapağı estetiği sayesinde kişiler arzu ettikleri estetik göz kapağı görünümüne kavuşmaktadır.

goz-kapagi-estetigi-nedir

blefaroplasti-kimlere-uygulanir

Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) Nasıl Yapılır?

Göz kapağı estetiği (blefaroplasty), alt ve üst göz kapağındaki sarkan kas ve derinin cerrahi yöntemle alınıp bu noktalara destek olan göz çevresi alanının gergin hale getirilmesi işlemidir. Bu cerrahi operasyon, sarkan alt ve üst göz kapaklarındaki, aşırı yağ birikmesine bağlı torbalar, gözün çevresindeki kırışıklıklar giderilerek kişinin yaşlanmış, yorgun görüntüsü yerine daha genç ve enerjik bir görüntüye kavuşmasını sağlar. Göz kapağı estetik cerrahi ameliyatı genelde 35 yaş sonrasında gerekli duyulan cerrahi yöntemler olup çok az bir cerrahi risk ile estetik cerrahi sonuçları başarılı yöntemlerdir. Kalıtsal sebeplerle genç yaştan itibaren göz kapaklarında moral bozucu torbalanma olan kişilerde erken yaşta da bu yöntem uygulanabilir.

Göz kapağı estetiği operasyonu yapılacak kişinin kas pozisyonları çok iyi incelenmelidir. Göz kapağı sarkma veya kırışıklık gibi belirtiler varsa ve bu belirtilere ilave olarak kaş düşmesi de görülüyorsa mutlak suretle kaş kaldırma operasyonu da yaptırılabilir. Kaş düşüklüğü sorunu giderilmeden gerçekleşen göz kapağı estetiği operasyonlarından sonra, kaş daha çok düşerek, kaliteli bir estetik sonuç alınması zorlaşabilir. Birçok hasta da özellikle kaş kaldırma ameliyatı sonrası, göz kapaklarındaki sarkmanın azaldığı, bu bölgenin gerginleştiği görülmektedir. Dolayısı ile bu kişilere göz kapağı estetiği yapılmasına gerek bile kalmayabilir.

Blefaroplasty, genelde 1-2 saat sürebilir. Anestezi sonrasında üst göz kapakları doğal çizgilerinin üzerinden, alt göz kapaklarında ise kirpiğin hemen alt kısmından kesik atılır. Bu Kesiklerden girilerek deri, altta bulunan yağ ve kas dokularından ayrılır. Fıtıklaşmış olan yağ dokusu onarılır, fazla kas ve deri dokusu alınır.

Birkaç yıl önceye kadar çoğu ameliyatta yağ dokuları çıkarılmaktaydı. Fakat yaşın ilerlemesiyle yağ dokusunda bulunan büzüşmenin göz çukurlarını arttırdığı ve hastaya daha yaşlı bir görüntü verdiği kabul edildiğinden dolayı, modern cerrahi de yağ dokusunun maksimum düzeyde korunması amaçlanmaktadır. Daha sonrasında kesikler çok ince sinirlerle kapatılmaktadır. Alt göz kapağında deri fazlalıkları olmaksızın yağ-kas torbaları varsa göz kapaklarının içinden, görünen bir skor bırakmadan kesik yapılır. Bu uygulama genelde daha elastik derisi olan genç hastalara uygulanır.

  • İki göz kapağına da lokal anestezi uygulanır.
  • Üst göz kapağındaki fazla deri ameliyattan sonra iz bırakmayacak biçimde kesilir.
  • Kas dokusunda fazlalık varsa fazla kısım çıkarılır.
  • Kas ve bağ dokusu altındaki sarkmış yağ yastıkçıklarının fazlası kesilip çıkarılır.
  • Bağ dokusu ve kas sağlamlaştırılır.
  • İzin tamamı üst göz kapağı katlantısına gizlenecek şekilde dikilir.
  • Alt göz kapağı derisi iz hiç belli olamayacak şekilde kirpik köklerinin hemen altından kesilerek açılır.
  • Kas dokusunda fazlalık veya zayıflık varsa fazla kısmı çıkarılır.
  • Kas ve bağ dokusu altındaki sarkmış yağ yastıkçıklarının fazlası çıkartılır.
  • Bağ dokusu ve kas sağlamlaştırılarak onarılır.
  • Deri fazlası kesilerek çıkarılır.
  • Alt göz kapağı derisi iz bırakmadan kesilip çıkarılır.

Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) Estetiğinde Anestezi Yöntemi

Göz kapağı estetiği ameliyatı, göz çevresindeki bölgeyi uyuşturan lokal anestezi ile sedasyon uygulanarak yapılır. Operasyon boyunca hasta uyanık olur ve ağrı hissetmez. Bazı durumlarda hasta çekiştirmelerden dolayı rahatsız olabilir, bu durumda genel anestezi uygulayarak da hasta uyutulup ameliyat gerçekleştirilebilir.

Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) Sonrası Süreç Nasıl İşler?

Göz kapağı ameliyatından sonra aynı gün taburcu edilir. Blefaroplasti operasyonundan sonra dikiş atılan yerlere çok ince bantlar yapıştırılır. Bu bantlar gözlerin açılmasına engel olmaz. Ameliyattan 1-2 ay sonra dikiş izleri görünmez bir hal alır. Göz kapağı estetiği ortalama 1,5 saat sürer. Göz kapağı ameliyatı alt göz kapağı kirpiklerin hemen altından kesilerek yapıldığı için iz kalmaz. İyileşme durumuna göre 4-5 günde dikişler alınır. Göz kapağı ameliyatından sonra bir süre şişlik ve morluk olabilir. Fakat bunlar kalıcı değildir kısa sürede şişlik ve morluk geçecektir.

Göz Kapağı Estetiği Sonrasında Şişlik Olur mu?

Göz kapağı estetiği, göz kapağı üstüne uygulanan pansumanla tamamlanır. Operasyonu takip eden ilk iki günde göz kapağı ve çevresinde şişlikler oluşur. Şişliklerin azaltılması için bu iki günlük süre içerisinde soğuk buz uygulanır. İlaç olarak ağrı kesici ve uygun antibiyotikler yanında, şişliği indirmeye yönelik haplar da hastaya verilir. Hastanın göz kuruması sorunu yaşamaması için, kuruluk giderici göz damlası verilir. Göz damlaları ilk 5 gün kullanılabilir. Uygulanan anestezi yöntemine göre birkaç saat içinde evine yollanabilir.

Yüksek bir yastık kullanma şartı ile 5 günlük bir ev istirahati önerilir. Hasta normal iyileşme sürecindeyse dikişler 5 gün sonunda alınabilir. Hasta çalışıyorsa 7 günlük bir rapor süresinden sonra iş başı yapabilir. Ameliyatı takip eden 45 günlük süre içerisinde ağır işler yapmamalıdır. Operasyon kaynaklı göz kapağı ve çevresindeki şişlikler maksimum 16 gün içinde gider. Çalışan insanlar için 10. günden itibaren makyaj uygulanarak bu şişlikler gizlenebilir. Ameliyatı takip eden 5 günlük süreçte çeşitli görme bozuklukları yaşanabilir. Ameliyat sonrası göz dış aktörlere, özellikle güneş ışığına karşı duyarlı olabilir. Bu nedenle dışarı çıkarken mutlak suretle güneş gözlüğü kullanılmalıdır.

Alt Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti)

Alt göz kapağı ameliyatı, genellikle alt göz kapaktaki sarkmalar, torbalar, koyu renk halkalar, yorgun göz görünümü nedeniyle yapılır. Alt göz kapağı estetiği öncesinde sarkmanın nedenini öğrenmek amacıyla detaylı bir değerlendirme yapılır. Değerlendirme sonrasında hasta için uygun ameliyat tekniği planlanır.

Alt göz kapak estetiğini bozan yağ torbalarının alımı işlemi, göz kapağının içerisinden yapılan bir kesi ile gerçekleştirilir. Bazı hastalarda kirpik hattının hemen altından yapılan kesi ile güzel sonuçlar alınır. Fakat bu çok dikkatli yapılması gereken bir işlemdir.

goz-kapagi-estetigi-nasil-yapilir

goz-kapagi-dusuklugu-tedavisi-nasildir

Üst Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti)

Üst göz kapağı estetiğinde, ameliyat tekniği pek çok ince detay içermektedir. Hastanın sorunu iyice değerlendirilmelidir. Hasta ameliyata girmeden önce hangi dokunun alınacağı, ne miktarda alınacağı, yağ fıtıklaşması ve çökmesi var mı detaylıca değerlendirilmelidir.

Hastanın ameliyat planı çıkarıldıktan sonra gizli kesinin ve katlantının seviyesi dikkatlice işaretlenir ve fazla cilt miktarı ölçülür. Üst göz kapağı estetiğinde lokal anestezi uygulanır. Bazı gerekli durumlarda kaş sarkması, gözyaşı bezi sarkması sorunları da üst göz kapağı estetiğiyle eş zamanlı olarak düzeltilebilir.

Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) Riskleri

Sonunda az da olsa iz bırakmayan ameliyat yoktur. Önemli olan kalan izin mümkün olduğunca ince ve estetik görünmesidir. Göz kapakları vücudumuzun geneline göre en az iz kalan yerlerdir. Göz kapağı estetiği sonrasında ameliyat kesikleri birkaç ay boyunca belirgin bir şekilde görülebilir. Kesiler ameliyat sonrasında birkaç ay süreyle kırmızı bir renkte belirgin kalabilir.

Birkaç ay sonrasında bu kırmızılık giderek kesik normal ten rengine dönüşür. Her ameliyatta olduğu gibi enfeksiyon, kanama gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Ödem yapan göz kapaklarının gözü kapatması da görülebilen sorunlar arasındadır. Çok ender görülse de göz kapağı aşağıya doğru çekilebilmektedir. Bu sorun geçicidir, geçmediği takdirde cerrahi operasyonla kolayca düzeltilebilmektedir. Sebebi ise operasyon sırasında fazla deri alınmasıdır.

Göz Altı Morluklarının Tedavisi hakkında bilgi almak için tıklayınız.

 

Göz Kapağı Ameliyatı Sonrası Göz Kapağı Tekrar Düşer mi?

Göz kapağı ameliyatı sonrasında göz kapağının tekrar düşmesi nadir olan bir durumdur. Göz kapağı estetiği ameliyatının etkisi uzun yıllar kalıcıdır. Fakat bu süre kişinin yaşam tarzına, genetik yapısına göre değişiklik gösterir.

Göz Kapağı Estetiğinin Riski Var mı?

Göz kapağı estetiği basit bir işlem basit gibi görünse de her ameliyat gibi belli riskleri vardır. Çok ender olmakla birlikte ameliyat sırasında veya sonrasında kanama riski vardır. 

Göz Kapağı Ameliyatı Kaç Yaşında Yapılmalı?

Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) reşit yaştaki herkese uygulanabilir. Ancak göz kapağı estetiği daha çok 35 yaş üzerindeki kişiler tarafından yaptırılmaktadır. Çünkü göz kapaklarında yaşlanma semptomları çoğu zaman bu yaşlardan sonra görülmeye başlar. 

Göz Kapağı Estetiği Kalıcı mı?

Göz kapağı estetiği etkisi çok uzun yıllar kalıcı olmaktadır Normal şartlarda tekrar ameliyat gerekmez. Fakat ameliyatın üzerinden yeterli zaman geçtiyse yeniden yapılmasında bir sakınca yoktur. 

Göz Kapağı Estetiği Nedir?

Göz kapağı estetiği ya da tıptaki adı ile blefaroplasti, alt ya da üst göz kapaklarına uygulanan, sarkmış deri dokusunun ve fazla kas dokusunun çıkarılması ve göz çevresi dokularının gerdirilmesi şeklinde uygulanan işlemdir.

Göz Kapağı Estetiğinin Yara İzi Kalır mı?

Estetik doğru bir biçimde yapıldığında göz kapağı ameliyatı izleri son derece minimaldir ve dışarıdan görünmez.

Göz Kapağı Estetiği Kırışıklıkları Giderir mi?

Göz Kapağı estetiği kaz ayakları denen kırışıklıkların olduğu bölümünde cildin gerilmesini sağlar. Kırışıklıklar azaltılır.

Göz Kapağı Estetiği Dikişler Ne Zaman Alınır?

Ameliyattan sonraki ilk birkaç günden sonraki süreçte bu şişlikler, morluklar inmeye başlar. Genellikle ilk hafta bittiği zaman şişlikler hemen hemen geçmiş olur ve 10. günde dikişler alınabilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

clostridium-botilinum-toksini

Clostridium Botilinum Toksini

Botilinum toksini, Clostridium botilinum adlı bakteriden elde edilen bir to…

Devamını Oku
baby-face-beauty

Baby Face Beauty

Günümüzde cilt güzelliği ve gençliğini korumak için farklı yöntemler uygulanabilmekte…

Devamını Oku

Ne Aramıştınız?