Estetik burun cerrahisi, literatürde rinoplasti olarak bilinmektedir. Burun estetiği ameliyatında hem burnun görünümü düzeltilir hem nefes alma problemine yönelik müdahalelerde bulunulmaktadır (septoplasti, konka rezeksiyonu vb…). Özellikle estetik burun cerrahisinde estetik kaygıların giderilmesi ve fonksiyonelliğin sağlanması birbirinden ayrılmaz bir bütündür. Sonuç olarak başarılı bir burun ameliyatı, hastanın yüzüne uygun doğal bir burun görüntüsü sağlamalı ve nefes alma problemini çözmelidir.
Estetik Burun Cerrahisi Kimlere Yapılabilir?
Öncelikle burun estetiği ameliyatına karar vermeden önce bu ameliyattan beklentilerinizi gerçekçi bir şekilde belirleyip ardından düşüncelerinizi doktorunuzla paylaşmanız gerekmektedir. Estetik burun cerrahisi için en uygun adaylar mükemmel bir burun için değil, burunlarının görünümlerini düzeltme ve fonksiyonelliği sağlama amacıyla gelenlerdir. Eğer burun estetiği ameliyatına engel olacak bir fiziksel rahatsızlığınız yoksa ve psikolojik olarak dengeli davranıp gerçekçi sonuçlar bekliyorsanız, ideal bir rinoplasti adayı olduğunuzdan söz edilebilmektedir.
Estetik burun cerrahisi erkeklerde 17 ve kadınlarda 16 yaşından itibaren yapılabilmektedir. Burun ameliyatının başarısını olumsuz yönde etkileyen unsurlar arasında; burun cildinin kalınlığı, burun eğriliği (aks), öncesinde geçirilmiş burun ameliyatı, burun büyüklüğü ve hastanın gerçekçi olmayan istekleri yer almaktadır. Ameliyat öncesinde doktorunuz, burun içi ile dışını detaylı bir şekilde muayene etmektedir. Herhangi bir hastalık ya da sorun mevcut ise bu aşamada tespit edilmektedir. Rinoplasti ameliyatı için gerekli fotoğraflarınız çekilir. Bu pozlar ameliyatınızı planlamada kullanılır. Ayrıca dijital kamera sayesinde elde edilen görüntüler üzerinde ve bilgisayar ortamında ameliyat sonrası elde edilecek burun hakkında çalışma yapılmaktadır. Böylece ameliyat sonrasında burnunuzun nasıl bir görüntüye kavuşacağı hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Estetik Burun Cerrahisinde Kullanılan Teknikler Nelerdir?
Estetik burun cerrahisi yani rinoplasti ameliyatı, açık ve kapalı teknik olarak iki şekilde yapılabilir. Kapalı teknikte bütün kesiler burun içerisinde yapılır. Cerrah içeriden çalışarak ameliyatı tamamlar. Açık teknik ile yapılan burun estetiği, kapalı teknikten farklı olarak burun ucunun altından 3-4mmlik bir kesi yapılarak gerçekleştirilmektedir. Açık teknik ile yapılan rinoplastinin en büyük dezavantajının burun ucunda iz bırakabilmesi olduğunu söylemek mümkündür. Ama bu iz, başarılı geçen bir ameliyatın ardından neredeyse belli olmakta ve burun ucunun alt kısmında kalmaktadır. Ameliyat sonrasında birçok hasta söz bu izi unutmaktadır.
Hangi tekniğin daha iyi olduğu bu burun estetiği ameliyatını yapan doktorlar arasında hep tartışma konusudur ve bu konuda bir karar verilmiş değildir. Ameliyatınızda uygulanacak teknik hakkında doktorunuza danışın, aklınızda sorular varsa sorun ve ona güvenin. Her cerrah, en iyi bildiği ve iyi sonuçlar alacağına inandığı yöntem ile başarılı ameliyat sonuçları elde edecektir.
Estetik Burun Cerrahisinde Hangi Anestezi Kullanılmaktadır?
Burun estetiği ameliyatı, çoğunlukla genel anestezi ile birlikte yapılabilmekle lokal veya genel anestezi altında estetik cerrahi merkezlerinde ya da hastanelerde gerçekleştirilmektedir. Anestezi şekli, girişimin yaygınlığı ve cerrahın seçimi baz alınarak belirlenmektedir. Lokal anestezide genellikle hafif sedasyon yapılmakla birlikte burun ve çevresindeki dokular uyuşturulmaktadır. Ameliyat sırasında hasta uyanık olur ancak herhangi bir ağrı ya da acı hissetmemektedir. Ancak hastanın ameliyat esnasında sesleri duymaması ve cerrahın ameliyata daha çok odaklanabilmesi yönünden genel anestezi tercih edilmektedir. Burun estetiği ameliyatının süresi, cerrahın tecrübesine ve hastanın burnunda yapılacak işlemlere bağlı olarak değişmektedir. Ortalama 1-2 saattir. Ameliyatın bitiminde burun deliklerinin içerisine tampon ve burun üzerine alçı atel konumlandırılmaktadır.
Rinoplasti Ameliyatı Sonrası
Burun estetiği ameliyatı sonrası en fazla bir gece hastanede kalınır. Ameliyat sonrasında göz çevresinde şişlik, ödem ve morarma oluşabilmektedir. Rinoplasti sonrasında ilk birkaç gün burun deliklerinden kanlı bir sızıntı gelebilir, şiddetli derecede ağrı meydana gelmez ve hafif düzeyde oluşabilen ağrılar ağrı kesici ilaçlar ile rahatlıkla giderilebilir. 1-3 gün sonra tamponlar, 7-10. gün alçı atel alınır. Takip eden bir hafta burun bandajı uygulanır. Morluklar 7 gün içinde kaybolur. Ameliyat sonrasında oluşabilen şişlik ve ödemlerin çoğu ilk 10 gün içerisinde gün geçtikçe azalmakta ve bunun sonucunda burun son şekline yakın bir görüntü kazanmaktadır. Bu andan itibaren kişi normal yaşamına dönebilir. Ödem ve şişliklerin büyük oranda geçmesi ve burnun son şeklini alması ortalama olarak 6 ay sürmektedir.
Aşırı efor gerektiren aktivitelerden (jogging, yüzme, eğilme, cinsel ilişkiler- kan basıncınızı artıran her aktivite) 2-3 hafta kaçınılması önemlidir. Burun; darbelerden, çarpmaktan ve güneş ışınlarından 2 ay süre ile korunulmalıdır. Bu süre içerisinde gözlük kullanılmamasında yarar vardır. Hasta kendini iyi hissettiği an ve doktoruna danışarak kontakt lenslerini kullanabilmektedir. Düşük ihtimal söz konusu olsa da ameliyat sonrasında burunda kalabilecek şekil bozuklukları gibi istenmeyen sonuçların meydana gelmesi durumunda revizyon burun estetiği ameliyatı ihtiyacı göz ardı edilmemelidir.
İzmir Burun Estetiği Ameliyatı
İzmir burun estetiği ameliyatı veya estetik burun cerrahisi alanında başarılara sahip bir şehirdir. Burun estetiği ameliyatının başarılı geçmesini sağlayacak birçok unsur bulunmaktadır. Bunlar arasında; ameliyatı gerçekleştirecek doktorun uzmanlığı ve deneyimi, hastanın gerçekçi beklentilerinin olması ve hastanın öncesinde geçirdiği burun ameliyatının olup olmadığı gibi unsurlar, burun estetiği ameliyatının başarısını etkilemektedir.
İzmir burun estetiği ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak için +90 232 464 23 30 numaralı telefonu arayabilirsiniz.