Cilt Lekelerinin Tedavisi

Cilde doğal rengini veren melanosit hücrelerinin çok fazla üretimine veya düzensizliğine bağlı olarak ciltte lekelenmeler olur. Cilt lekelerinin çoğu güneş ışığına fazla maruz kalmaktan dolayı kaynaklanır.

Bunun yanı sıra genetik faktörler, hormonal ilaçlar, bazı kimyasal maddeler ve hamilelik cilde rengini veren hücrenin yapısını bozar. Bu sebeplerden kaynaklı oluşan cilt lekeleri hem kötü bir görünüme hem de bazı durumlarda cilt kanseri gibi sorunlara neden olabilir.

cilt-lekeleri-neden-olur

leke-tedavisi-nasil-yapilir

Cilt Lekesi Türleri

Cilt lekeleri doğuştan olabileceği gibi sonradan da ortaya çıkabilir. Bu cilt lekeleri türleri şunlardır:

Akne

Akne, cildin fazla yağ üretmesi sonucu oluşur. Çoğunlukla ergenlikte ortaya çıkar. Akneler, stres, aşırı terleme, makyaj veya hormonal değişikliklerden kaynaklı oluşur. Bu akneler, sivilce, siyah ya da beyaz nokta şeklinde görülür. Aknenin sıkılması veya yanlış tedavi edilmesi yüzde kalıcı cilt lekelerine neden olabilir.

Melazma

Melazma, çoğunlukla güneş gören bölgelerde görülen siyah veya kahverengi lekelerdir. Alın, burun, dudak üstü ve yanaklarda sıkça karşılaşılır. Ayrıca gebelik, doğum kontrol hapları, makyaj ürünleri ve genetik faktörler de melazma oluşmasına sebep olabilir.

Vitiligo

Melanosit hücrelerin ölmesi veya vücutta yeterince üretilmemesi sonucunda ciltte süt beyazı renkte lekeler oluşur. Vitiligo lekeleri çoğunlukla kol, yüz, bacak ve genital bölgede görülür. Vitiligo hastalığına genetik faktörlerin yol açtığı düşünülse de nedeni kesin olarak bilinmemektedir.

Güneş Lekeleri

Güneş lekeleri, vücudun güneş ışınlarına maruz kalan bölgelerinde görülür. Deride kalıcı hale gelen güneş lekeleri yazın daha da koyu bir renge dönüşür. Güneş lekeleri, çillere benzer fakat çillerden daha büyük boyuttadır. Kozmetik ürünler, hamilelik gibi farklı sebeplere bağlı olarak da oluşabilir.

Çiller

Çiller, genellikle açık tenli kişilerde görülür. Melanosit hüclerin belli bölgede toplanması sonucu oluşur. Çiller, sarı veya kahverenginde olabilir. Güneşe maruz kaldıkça renkleri daha da koyulaşan çiller, sırt, yüz ve el gibi bölgelerde sıkça görülür.

Doğum Lekeleri

Doğuştan meydana gelen cilt renk bozulmaları doğum lekesi olarak anılır. Doğum lekeleri çoğu zaman zararsızdır. Kahverengi, gri veya siyah renkte olan doğum lekeleri doğumdan belli bir süre sonra da oluşabilir.

Deri Döküntüleri

Egzama, sedef ve gül hastalığı gibi cilt hastalıkları deri döküntüsüne neden olur.

gunes-lekesi-melazma-nedir

cilt-lekesi-nasil-olusur

Cilt Lekeleri Tedavisi Nasıl Olur?

Cilt lekelerinin tedavisinde uygulanacak yöntem, lekenin oluşum nedenine göre farklılık gösterir. Tedavi süreci ise lekenin derinliğine ve büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Cilt lekesi tedavisinde, güneş ışınlarının az olduğu kış ayrılarında yapılması tavsiye edilir. Yazın uygulanan tedavide güneş ışınlarına maruz kalan bölgede kalıcı lekeler oluşabilir.

Mezoterapi yönteminde, aminoasit, antioksidan ve multivitaminler ince bir iğne ile deri altına enjekte edilir. Bu sayede lekeli bölgede hücre yenilmesi sağlanır. Mezoterapi tedavisinde hem cilt lekeleri tedavi edilir hem de ciltte sağlıklı bir görüntü oluşur.

Kimyasal peeling yöntemi, yüzeysel leke ve izlerde etkili sonuç sağlar. Kimyasal peeling ile cildin üstü soyulur ve tedavi bölgesinde kollajen sentezi sağlanır. Bu işlem sonucunda hücreler kendini yeniler. Fakat cildin güneşten korunması çok önemlidir. Kişinin soyulan cildi yaklaşık 1 hafta yolmaması gerekir.

Kriyoterapi yönteminde, sıvı nitrojen ile lekeler dondurulur ve işlem uygulanan bölge kabuklanır. Kabukların düşmesiyle lekeler ortadan kalkar. Kısa bir süreliğine kızarıklık ve şişliğe neden olabilir.

PRP yönteminde, kişiden alınan kanın trombositten zengin plazma kısmı ayrıştırılır hemen sonrasında cilde enjekte edilir. PRP yönteminde kullanılan pıhtı hücreleri sayesinde lekeler iyileşir. Cilt daha aydınlık bir görünüm kazanır.

Cilt lekelerinin tedavisinde en sık kullanılan yöntemlerden birisi lazer tedavisidir. Pigment hücreleri lazer ışınlarını emerek yeniler. Diğer hücreler bu ışınlardan etkilenmez. Lazer tedavisi, koyu renkli kişilerde dikkatli uygulanmalıdır. Lekelerin yanı sıra koyu renkteki diğer bölgelerde lazer ışınlarından etkilenebilir.

Dermapen, kalem şeklindeki bir cihazdır ve ucunda çok sayıda ince iğne vardır. Bu tedavi yönteminde, cilde serum sürülür ve sonrasında dermapen cihazı cilt lekelerinin üzerinde gezdirilir. Bölgede belli olmayan delikler oluşur. İşlemin yapıldığı bölgede kanama olur, bu cildin yenilenmesini sağlar ve leke oluşumu gider. Bu işleminde yaz aylarında yapılması önerilmez.

Ciltteki Kahverengi Lekeler Nasıl Yok Edilir?

Ciltte oluşan kahverengi lekeler için, azelaic asit, E vitamini, retinol, hidrokinoni C vitamini, gibi antioksidan içeren kremler doktora danışılarak kullanılabilir.

Cilt Lekelerine Kesin Çözüm Nedir?

Lekelere bilinen kesin bir çözüm yoktur. En başarılı leke tedavisinden sonra dahi etkili bir şekilde güneşten korunmuyorsanız lekeler geri dönebilir. Güneşten koruma lekelerin tekrar oluşmasını engellemek için mutlaka uygulanması gereken bir adımdır.

Cilt Lekelerinin Tedavisi Var mı?

Özellikle ileri yaşa ve güneş hasarına bağlı biçimde lekeler lazer tedavisiyle rahatlıkla düzelebilir. Cilt tipine uygun üretilen kimyasal peelingler, mezoterapi ve leke lazer uygulamaları cilt lekelerinin giderilmesinde son derece etkilidir.

En İyi Cilt leke Tedavisi Nedir?

Yüzdeki lekelere hangi işlem yapılır sorusu şu şekilde yanıtlanabilir. Leke tedavisinde en sık hidrokinon, kojik asit, arbutin, C vitamini, glikolik asit içeren kremler kullanılmaktadır. Retinol içeren kremler de cildi soyarak leke rengini açmaktadır. Ancak bu süreçte güneş koruyucu kullanımına ekstra dikkat etmek gerekir. 

Yüzdeki Lekeler Kaç Seansta Biter?

Lekelerin cildin katmanlarında hangi seviyeye kadar uzandıkları bu soruya cevap vermek için bilinmesi gereken bir bilgidir. Yüzeydeki lekeler 2 ya da 3 seansta tedavi edilirken derin lekelere daha fazla seans uygulanması gerekebilir.

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

microdermabrazyon

Microdermabrazyon

Mikrodermabrazyon uygulaması, istenen katmana kadar kat kat cilt yüzeyinin yavaş ve k…

Devamını Oku
cilt-catlaklarinin-tedavisi

Cilt Çatlaklarının Tedavisi

Cilt çatlakları ergenlik döneminde hızlı gelişen dokularda veya gebelik dönemlerinde …

Devamını Oku

Ne Aramıştınız?