Cilt Çatlaklarının Tedavisi

Cilt çatlakları, ergenlik döneminde veya gebelik dönemlerinde ciltte oluşan atrofik izlerdir.

Aslında bunlar cilt altı dokularda kolajen liflerinin ayrılması ile oluşan yırtılmalardır. Ciltteki görüntüsü düzensizlik şeklinde cilt bütünlüğünün bozulmasıyla kendini gösterir. Yakın zamanda oluşmuş kırmızı veya pembe renkteki çatlakların tedavisi çok başarılıdır ve neredeyse tamamına yakını iyileşmektedir.

Cilt çatlakları, derinin incelmesi, zayıflaması ve yırtılması sonucunda oluşur. Vücut yüzeyinde oluşan ilk çatlaklar kırmızı-mor renklerinde görünür, zamanla renkleri açılarak beyaza dönüşür. Kırmızı-mor arası renkte oluşan çatlakların ismi ‘Stria Rubra’ olarak adlandırılır. Zamanla beyazlayan çatlaklar ise ‘Stria Alba’ olarak adlandırılır.

Cilt Çatlağı Neden Olur?

Derinin en dış yüzeyi ‘epidermis’, orta kısmı ‘dermis’, iç tarafı ‘hipodermis’ olarak adlandırılır. Derinin orta kısmı dermiste elastin ve kolajen lifleri bulunur. Bu yapı, cildin sağlıklı görünmesini etkiler. Dermisteki lifler arası bağların zayıflaması veya gerilerek kopması, ciltte gözle görünür deformasyona yol açar. Bu deformasyon, vücut çatlağı olarak da tanımlanır. Deri çatlağının başlıca nedenleri şunlardır:

  • Vücuttaki çatlakların en sık görülen nedeni hamileliktir. Hamilelikte alınan kilo ve ödemin harici karında ve göğüslerde oluşan büyüme derinin gerilmesine ve çatlamasına yol açar.
  • Aşırı kilo alıp vermek ve kas kütlesinin hızla artmasına yol açan vücut geliştirme gibi hareketlerde cilt çatlağına yol açar. Obezite olan kişilerde vücut çatlağı görülme ihtimali ise %40 oranında artar.
  • Ergenlik döneminde kas yapısının gelişmesi, sürekli kilo alıp vermek deri çatlağı oluşumuna neden olur.
  • Vücutta yaşanan hormonal değişimler de cilt çatlağına neden olur.
  • Kullanılan bazı ilaçlar deri çatlağı oluşturur. Özellikle kortizon kullanımı elastin ve kolajen yıkımına neden olur.
  • Vücut çatlağı bazen de nedensiz oluşabilir. Çoğunlukla meme, karın, sırt, kalça, bacak ve üst kolun iç kısmında deri çatlağı görülür.

cilt-catlagi-neden-olur

cilt-catlagi-tedavisi-nasil-olur

Vücut (Deri) Çatlağı Tedavisi Nasıl Olur?

Vücutta meydana gelen çatlakların tedavisi, krem, mezoterapi ve dermarol yöntemlerle yapılacağı gibi lazerle çatlak tedavisi de yapılabilir. Çoğunlukla kol, bacak, koltuk altı, kalça, bel, göbek ve memelerde oluşan çatlakların tedavisinde uygulanan lazer yönteminde ağrı ve acı hissi çok azdır.

Cilt çatlağı tedavisinde kullanılan lazer yöntemi sırasında kişinin cildine cihaz ile soğuk hava uygulanır. Bu yöntemde ağrı ve acı hissi çok azdır fakat ağrı eşiği düşük olan kişiler için lokal anestezi yapılabilir. Cilt çatlakları için uygulanan lazer tedavisinde en etkili yöntem, ‘Fraksiyonel Lazer Çatlak Tedavisi’dir.

Fraksiyonel lazer çatlak tedavisinde vücut sıkılaşması daha kısa zamanda sağlanır. Isının oluşturduğu etkiyle kolajen kısalır ve elastik özelliği olan lifler artar. Bu tedavi yöntemi, cildin hızla yenilenmesine yol açarak çatlak görünümünde azalma sağlar. Fraksiyonel lazer çatlak tedavisinin işe yarama süresi vücuttaki çatlak miktarına, uygulanacağı bölgeye ve kişinin cilt tipine göre farklılık gösterir. Genellikle 3-4 seans çatlak görünümünün azalması için yeterli olur. Çatlak lazer tedavisinden sonra güneş ışığından korunulmalı ve doktorun belirttiği kremler kullanılmalıdır.

Mezoterapi çatlak tedavisi, çatlak tedavisinde uzun zamandır kullanılmaktadır. Bu tedavi yönteminde, mikro iğnelerle cilt altı dokulara uygulanan mineraller, vitaminler ve hyalüronik asit tüm deri katmanlarında yeniden yapılanma elde edilmesini sağlar.  Esnekliğini kaybetmiş elastik bağların güçlenmesiyle çatlak olan doku yenilenir ve çöken yerler yeni doku ile dolar, renk farkı eşitlenir.

Dermaterapi tedavisinde kullanılan dermaroller, cihaz üzerinde bulunan yüzlerce mikro iğnenin çatlakların üzerinden geçmesiyle ciltte pek çok kanalcık oluşur. Bu tedavinin etkili olabilmesi için cilde kök hücre ekstreleri uygulanmaktadır. Böylece, kolajen doku yenilenir ve çatlaklar büyük oranda giderilir.

İçeriğinde C vitamini bulunan ve kolajen üretimini artıran kremler deri çatlağı tedavisinde kullanılır. Kullanılan kremler, çoğu zaman diğer tedavi yöntemleriyle kullanılırsa daha etkili sonuç verir.

Cilt Bakımı hakkında bilgi almak için tıklayınız. 

Cilt Çatlakları Tedavisi için Kaç Seans Gerekir?

Daha beyaz olgunlaşmış, atrofik görünümde olan ciltler 5-6 seansta daha iyi görünüme gelirler. Fraksiyonel CO2 lazerler, tedavide en iyi sonucu veren uygulamalardır.

Ciltte Oluşan Çatlaklar Nasıl Geçer?

Vücutta oluşan çatlakların tedavi edilmesi, krem, dermarol işlemi ve mezoterapi yöntemleriyle yapılabileceği gibi lazer ile çatlak tedavisi yöntemi ile de  yapılabilir.

Cilt Çatlaklarının Tedavisi Acılı mı?

Bacak, koltuk altı, göbek, kol, bel, kalça, ve meme bölgesinde oluşabilen çatlakların tedavisi için kullanılan lazer yönetiminde ağrı ve acı hissi oldukça azdır.

Çatlak Tedavisinde En Etkili Yöntem Nedir?

Çatlak tedavisinde var olan en etkili yöntemler lazer, ışık ve radyofrekans olarak sıralanabilir.

Deri Çatlakları Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?

Bazı deri rahatsızlıkları ve sinir sistemi bozuklukları B6 vitamininin eksikliğinden kaynaklanabilir. 

Cilt Çatlakları Geçer mi?

Cilt çatlakları kendi kendine geçmez. Çatlaklar ilk oluştuğu zaman  kırmızı/mor renkte olur, zamanla renkleri açılarak deri renginden hafif açık  bir renk alır.

Herkesin Çatlağı Var mı?

Hamilelikte yaygın olarak görülebilirler ancak herkesin yaşamın herhangi bir aşamasında çatlakları olabilir. Bazı kişilerin derisi daha hassastır ve kolayca çatlak oluşabilir.

Çatlaklardan Kurtulmak Mümkün mü?

Gebelikte ve kilo alıp verme sürecinde çatlak oluşumunu engellemek amacıyla önlemler alınması mümkündür. Ancak oluştuktan sonra yüzde yüz yok etmek çok zordur.

Çatlaklara Kesin Çözüm Nedir?

Günümüzde çatlak tedavisi için etkili çözümlerden biri fraksiyonel lazer tedavisidir. Lazerin ışınları ile cildin kendini yenilemesi, kolajen üretimi artışına fayda sağlar ve çatlak görünümü azalır.

Çatlak Görünümü Nasıl Azaltılır?

Lazer tedavisi sistemiyle çatlakların görünümünde %50-%60 oranında bir iyileşme gerçekleşmektedir.

Vücut Çatlakları Tamamen Geçer mi?

Cilt yüzeyinde oluşan çatlakların kendiliğinden geçmesi gibi bir durum mümkün değildir. Dışarıdan müdahale şarttır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

goz-kapagi-estetigi--blefaroplasti

Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti)

Göz kapağı estetiği, göz çevresindeki sarkan ve torbalar oluşturan deri ve deri altı …

Devamını Oku
clostridium-botilinum-toksini

Clostridium Botilinum Toksini

Botilinum toksini, Clostridium botilinum adlı bakteriden elde edilen bir to…

Devamını Oku

Ne Aramıştınız?