Botoks uygulamaları son dönemlerde sıklıkla tercih edilen ve güvenle yapılan uygulamalardandır. Yüz kaslarının çok fazla çalışmasından ötürü belli bir yaştan sonra yüz bölgesinde kırışıklıklar meydana gelmeye başlamaktadır. Bu nedenle Botoks, özellikle otuzlu yaşlardan itibaren herkese uygulanabilmektedir.
Botoks Uygulaması Nedir?
Botoks aslında hastalıkların tedavisinde de kullanılabilen bir ilaçtır. Botoksun, Clostridium Botulinum adlı bakteriden elde edilen botulinum toksin maddesi olduğunu söylemek mümkündür. Botoksun yüz çizgilerinin ve kırışıklıkların giderilmesi üzerindeki olumlu etkileri tesadüfen fark edilmiştir. Uzun yıllardır uygulanmakta olan botoks, en yaygın uygulanan estetik uygulaması olarak karşımıza çıkmaktadır. Botoks, sanıldığının aksine kasları gerginleştirmemekte tam tersi kasları gevşetmektedir.
Botoks, kas hareketlerini en aza indirerek çizgilerin kaybolmasını sağlar. Kasların çalışmasını azaltma etkisi ise kalıcı değildir. 3 – 5 ay içinde kas hareketleri tekrar başlamaktadır. Bu nedenle botoksun etkisinin azalmaya başladığı aylarda kişinin istek ve ihtiyacı doğrultusunda botoks işlemi tekrar edilebilmektedir. Tekrarlanmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır.
Botoks Uygulamasının Kullanım Alanları Nelerdir?
Botoks:
- Alın ve kaş arasındaki mimik kırışıklıkları
- Göz çevresindeki kırışıklıklar (kaz ayağı)
- Boyun bölgesi kırışıklıkları
- Dudak kenarları
- Yanak sarkmaları
- Elmacık kemikleri
- Çene ucu
- Alın gibi bölgelere ve yüz inceltme, dudak kalınlaştırma, kırışıklıkları giderme gibi amaçlara yönelik uygulanmaktadır.
Botoks ayrıca aşırı terleme problemi olan hastalarda koltuk altı, el ve ayaklara yönelik de uygulanabilmektedir. Botoks uygulamalarının bir diğer artısı da migren ağrılarını azaltıcı etkisinin de bulunmasıdır.
Botoks Uygulamasından Önceki Süreç
Aspirin ve ağrı kesici gibi kanı sulandırıcı ilaçlar, işlemden önce kullanılmamalıdır. E vitamini, C vitamini ilaçları, balık yağı, sarımsak, yeşil çay morarma riskini arttırmaktadır. Bu tip ilaç ve ürünlerin kullanımına botoks uygulamalarından 5 – 7 gün kadar önce ara verilmelidir.
Botoks Uygulaması Nasıldır?
Estetik cerrahlar ve dermatologlar tarafından yapılan bir estetik operasyon olan Botoks, kısaca bir enjeksiyon işlemi olarak tanımlanabilmektedir. Botoksun uygulanacağı bölgeye lokal anestezi yapılır. Bu sayede kişi, işlem esnasında hiçbir ağrı ve acı hissi duymaz. Botoks esnasında ince uçlu iğneler ile kas içine küçük dozda enjekteler yapılmaktadır.
Uygulama esnasında bölgeye buz tutularak hastanın konforu daha da artırılabilmektedir. Botoks, sadece enjekte edilen bölgeyi etkilemektedir. Diğer bölgelere ulaşmaz. Tüm işlem için 10 – 15 dakika civarında süren tek bir seans yeterli olmaktadır.
İğne uygulanan bölgedeki küçük şişlikler yarım saat içinde geçmektedir. Botoks bir dolgu malzemesi olmadığı için yüzde şişlik oluşturmamaktadır.
Botoks Etkisini Ne Zaman Gösterir?
Botoksun etkisini gösterme hızı kişiden kişiye ve verilen ilaca bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ancak ortalama bir etki hızından söz etmek gerekirse botoks en erken 2 gün sonra etkisini hissettirmeye başlamaktadır. En geç 4 – 10 gün içinde ise tam sonuç elde edilmiş olmaktadır. Tedavinin etkisi ise 3 – 5 ay aralığında devam etmektedir. Sonrasında botoks işlemini yinelemek gerekmektedir.
Botoks Uygulamaları Sonrası Yaşam
Botoks, yüze en az on yıl kadar genç bir görünüm kazandırır. Mimik kırışıklıklarının giderilmesinin yanı sıra yüzdeki asık suratlı görünüm de botoks uygulamaları ile giderilebilmektedir.
Botoks uygulamaları sonrasında 4 saat süreyle yatılmamalı ve öne doğru eğilmekten kaçınılmalıdır. Ayrıca enjeksiyon yapılan alanlara masaj yapmaktan da kaçınılmalıdır.
İşlem sonrasında kişi, günlük ve iş yaşantısına hemen aynı gün içinde dönebilmektedir. Morarma ve kızarıklık gibi durumlar nadiren görülebilir. Böyle bir durumda bu geçici kızarıklıkları makyaj ile gizlemek mümkündür.
Botoks uygulamalarının kalıcılığını artırmak için yüz, kremlerle nemlendirilmeli ve güneş ışınlarından korunmaya dikkat edilmelidir.
Botoksun Yan Etkileri Var mıdır?
Botoks aynı zamanda tedavi amacıyla da kullanılabilen bir ilaçtır. Ancak tedavi amaçlı yüksek dozlarla uygulandığı takdirde bile vücutta herhangi bir hasar verici yan etkiye yol açmamaktadır.
Botoks ve Dolgu Arasındaki Farklar Nelerdir?
Dolgu, hiyalüronik asitten oluşan bir jel olarak tanımlanabilmektedir. Dolgu, botoksun aksine kaslara etki etmemekte, sadece cilt kırışıklıklarını ve çukurlarını doldurmaktadır. Hacim artırarak uygulandığı bölgedeki boşlukları doldurmaktadır. En çok tercih edildiği alan dudak dolgunlaştırma uygulamasıdır. Etkisi hemen gözlenebilir ve ortalama olarak 6 – 24 ay kadar devam eder.
Botoks ve dolgu çok sık birbirine karıştırılmakla beraber, botoks uygulamaları hakkında en sık karşılaşılan sorulardan biri de botoks ile dolgunun birlikte uygulanıp uygulanamayacağıdır. Botoks ve dolgu farklı bölgelere uygulandığı takdirde aynı anda yapılabilmektedir ancak aynı bölgeye hem botoks hem de dolgu uygulanamamaktadır.