Akne (Sivilce) İzlerinin Tedavisi

Akne izlerinin lekelerinin tedavisi, birçok farklı yöntemle mümkündür. Sivilce izleri ergenlik döneminde oluşan ve iyileşme dönemi sonrasında değişik derinliklerde oluşabilen cilt düzensizlikleri ve lekeleri şeklinde kendini göstermektedir. Buna ek olarak sivilce izleri, yetişkin aknesi olarak da adlandırılan akne sonrasında da oluşabilmektedir.

Bu yazımızda akne izlerinin ve lekelerinin tedavisinden, akne izlerinin nasıl ve hangi yöntemlerle yok edilebileceğinden bahsedeceğiz.

akne-izi-tedavisi

akne-izi-nasil-gecer

Akne (Sivilce) İzi Nasıl Oluşur?

Akne (sivilce) aslında geçici bir cilt sorunudur ancak aknenin geçici olması akne izi olmayacağı anlamına gelmemektedir. Aknenin iyileşme sürecine bağlı olarak akne (sivilce) izleri oluşabilmektedir.

Sivilce (akne) izi, iltihaplı lezyonlar sonucunda oluşmaktadır. Sivilce (akne), gözeneklerin tıkanması ile birlikte meydana gelmektedir. Zamanla sivilce kızarır veya şişer, buna bağlı olarak sivilcede birtakım yırtılmalar oluşur. Söz konusu bu yırtılmanın boyutu akneden akneye göre değişiklik göstermektedir. Yırtılmanın boyutu ne kadar büyükse ve dermis denilen alt deri de ne kadar zarar görmüşse akne (sivilce) izinin oluşma ihtimali de bir o kadar fazladır.

Akne (Sivilce) İzlerinin Lekelerinin Çeşitleri Nelerdir?

Temel olarak akne (sivilce) izleri/lekeleri, “Hipertrofik” ve “Atrofik” olarak ikiye ayrılmaktadır.

  • Hipertrofik Akne (Sivilce) İzleri: Cilt bir savunma mekanizması olarak aknenin deride neden olduğu hasarı iyileştirmek için gereğinden fazla kolajen üretebilmektedir. Bunun sonucunda da cilt üzerinde lekeler veya izler görülebilmektedir. Hipertrofik akne (sivilce) izleri, çoğunlukla kırmızı ya da pembe renklerinde görülmektedir. Ayrıca hipertrofik akne (sivilce) izleri, “Keloid” veya “Hipertrofik Skar” olarak da bilinmektedir.
  • Atrofik Akne (Sivilce) İzleri: Aknenin (sivilce) iyileşme sürecinde cilt üzerinde doku kaybı görülebilmektedir. Bu durum ciltte lekelere/izlere neden olmaktadır. Söz konusu bu akne (sivilce) izleri; ciltte birtakım çukurlar, çöküntüler veya dalgalanmalar halinde görülmektedir.

Akne (Sivilce) İzlerinin Lekelerinin Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Akne (sivilce) lekelerinin giderilmesi konusunda kimyasal peeling, dermaterapi, dermabrazyon gibi tedavi seçenekleri vardır.

Son yıllardaki gelişen lazer teknolojileri ile bu derin akne izleri ve çukurluklarının giderilmesi için fraksiyonel CO2 lazerle altın standart tedavi yöntemi olarak ilk sırayı almıştır. Ortalama iki aylık aralıklarla yapılan ve izin derinliğine göre değişen 3-5 seanslık uygulama yeterli olmaktadır.

Akne (Sivilce) İzlerinde Kimyasal Peeling Tedavisi

Kimyasal peeling, akne (sivilce) izlerinin tedavisi konusunda başarılı sonuçlar sağlayan bir uygulamadır. Kimyasal peeling işleminde cildin yüzeyine uygun görülen miktarlarda ve cildin yapısına uygun asitler uygulanmaktadır.

Akne (sivilce) izlerinin tedavisinde kullanılan maddeler; Alfa-hydroxy asit (AHA), Beta-hydroxy asit (BHA) ve Jessner’s solüsyonudur. Alfa-hydroxy asit (AHA) grubuna ait asitler; glikolik asit, laktik asit, pyrüvik asit, mandelik asit, fitik asit, tartarik asit ve sitrik asit olarak sıralanmaktadır. Beta-hydroxy asit (BHA) grubuna ait asitler ise salisilik asit, linoleik asit ve oleik asit olarak karşımıza çıkmaktadır. Jessner’s solüsyonu içeriğinde %95 oranında ethanol içerisinde laktik asit, rezorsinol ve salisilik asit bulunmaktadır.

Yukarıda bahsi geçen asitler sayesinde cilt kontrollü bir şekilde soyulmakta, ciltteki ölü tabaka giderilmekte ve kan dolaşımı canlandırılmaktadır. Cildin soyulması ve yenilenmesi sayesinde akne (sivilce) izlerinin ve lekelerinin ortadan kaldırılması mümkün olmaktadır.

Elbette kimyasal peelingin başarıya ulaşması ve akne (sivilce) izlerinin yok edilebilmesi için çok dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır. Öncelikle kimyasal peeling işlemi sonrasında cilt ile uyumlu olan bir güneş kremi, düzenli olarak kullanılmalıdır. Cilt yenilendiği ve soyulduğu için cildin güneş ışınlarına maruz bırakılması durumunda daha çok izler ve lekeler görülebilmektedir ve bu durum düzenli güneş kremi kullanımıyla önlenmektedir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise kimyasal peeling işleminin bir doktor tarafından yapılmasıdır. Doktor kontrolü kapsamında yapılmayan kimyasal peeling işlemi, korkutucu sonuçlara neden olabilmektedir.

Akne (Sivilce) Lekelerinde Dermaterapi

Dermaterapi (dermapen), özel cihaz sayesinde yüzdeki kırışıklıkların, çizgilerin ve akne izlerinin/lekelerinin tedavisinde kullanılmaktadır. Dermaterapi yönteminde cilt yüzeyine uyumlu olan birtakım iğneler sayesinde cilt uyarılır ve bu sayede cildin kendi kendisini yenilemesi sağlanmaktadır. Bu sayede cilt yenilenir ve akne (sivilce) izleri ortadan kaldırılır. İşlem sonrasında doktorun söylediği her tavsiyeye uymak, işlemden başarılı sonuçlar elde etmek için çok önemlidir.

Kimyasal peeling işleminde de olduğu gibi dermaterapi işleminin de mutlaka sağlık profesyonelleri tarafından uygulanması gerekmektedir.

sivilce-izi-nasil-gecer

sivilce-izi-tedavisi

Akne (Sivilce) Lekelerinde Dermabrazyon

Dermabrazyon işlemi, uygulamaya özel olarak tasarlanan elmas uçlu cihaz sayesinde gerçekleştirilir. Dermabrazyon işlemi sayesinde cildin en üst katmanı zımpara edilir ve buna bağlı olarak cilt yenilenmesi elde edilmektedir. Cildin yenilenmesi, akne (sivilce) izlerinin/lekelerinin tedavisi önemli rol oynamaktadır. İşlem sonrasında doktorunuzun tavsiyelerine uymak son derece önemlidir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

dolgu-uygulamalari-ile-ilgili-bilinmesi-gerekenler

Dolgu Uygulamaları ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Dolgu uygulamaları oldukça gözde bir anti-aging tedavidir. Dolgu uygulamalarında…

Devamını Oku
lazer-epilasyon-hangi-bolgelere-uygulanabilir

Lazer Epilasyon Hangi Bölgelere Uygulanabilir?

Lazer epilasyon hangi bölgelere uygulanabilir sorusu, bu işlemi yaptırmak isteyen kiş…

Devamını Oku

Ne Aramıştınız?